Ірландія до кінця 2023 року скоротить виплати українським біженцям і змусить їх платити за житло

Ірландія до кінця 2023 року скоротить виплати українським біженцям і змусить їх платити за житло

Уряд Ірландії сподівається запровадити заходи до кінця цього року, які зобов’яжуть українських біженців платити за проживання. Також зміняться соціальні виплати.

Про це заявив прем'єр країни Лео Варадкар, повідомляє The Irish Times.

Він зазначив, що деталі ще мають бути узгоджені, і будь-які зміни щодо соціальних виплат потребуватимуть зміни законодавства, але обидва заходи будуть запроваджені одночасно.

"Українцям тут все одно будуть раді. Будь-який українець, який приїде до Ірландії, не буде вигнаний, цього не станеться. Однак ситуація, яку ми маємо зараз, полягає в тому, що цифри дуже великі. Це чинить величезний тиск на розміщення людей", - сказав Варадкар.

"Нам потрібно вжити заходів, які сповільнять потік, тому у нас буде більше часу, щоб наздогнати питання розміщення та інші питання. У цьому контексті має сенс подивитися на те, що роблять інші західноєвропейські країни, і побачити, що наша пропозиція є чимось подібним до цього. Тому інші країни не пропонують, наприклад, необмежену кількість безкоштовного житла, яке надає ірландська держава", — сказав він.

Варадкар сказав, що близько 30% із 500-800 українців, які прибувають щотижня, спочатку вимагали тимчасового захисту в іншій європейській країні перед тим, як переїхати до Ірландії.

Близько 14 000 українських біженців уже є робочою силою в Ірландії, але уряд розглядає можливість зміни соціальних виплат, щоб заохотити українців працевлаштовуватися.

"Ми не можемо закривати очі на те, що у нас є дефіцит житла. Зараз ми знаходимося в ситуації, коли ми розміщуємо людей у ​​наметах і в ​​опалювальних кабінах", – сказав Варадкар.

Нагадаємо, наприкінці вересня повідомлялося, що уряд Ірландії вирішив спрямувати додатковий 1 мільярд євро на зусилля держави щодо розміщення українських біженців. Десятки тисяч українців переїхали до Ірландії з початку війни минулого року, понад 70 тисяч розміщуються в державних помешканнях.