Рада забрала "військовий ПДФО" з місцевих бюджетів: на що витрачатимуть кошти

Рада забрала "військовий ПДФО" з місцевих бюджетів: на що витрачатимуть кошти

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та цілому законопроєкт №10037 про вилучення місцевих бюджетів надходжень від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), одержані військовослужбовцями, поліцією й особами рядового і начальницького складу.

Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко (фракція "ЄС").

"За" проголосували 253 народних депутата.

"ПДФО будуть забирати з місцевих бюджетів заднім числом вже з 1 жовтня", - зазначив він.

Народний депутат Ярослав Железняк (фракція "Голос") додав, що "ціна питання в цьому і наступному році для загального бюджету від законопроекту №10037 становить: 214,7 млрд грн на військові видатки".

"З 1 жовтня по 31 грудня 2023 року "військове ПДФО" спрямовується до державного бюджету в пропорції 50% на 50%: Держспецзв'язку на дрони (13 млрд грн) і Міноборони на закупівлю артилерійських систем (13 млрд грн)", - повідомив він.

У майбутньому, додав Железняк, з 1 січня і до 31 грудня року, в якому припинять чи скасують воєнний стан, "військове ПДФО" розподіляється в таких пропорціях:

45% - Держспецзв'язку на дрони (прогноз 43+ млрд грн)
45% - Мінстратегпром для розгортання виробництва боєприпасів та зброї (43+ млрд грн)
10% - розпорядникам сектору безпеки і оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами пропорційно відповідно до сплаченого ПДФО (близько 10 млрд).

Нагадаємо, 17 жовтня Верховна Рада не ухвалила у другому читанні законопроєкт №10037 щодо вилучення військового ПДФО та акцизу з місцевих бюджетів. Навколо цього законопроєкту точилася запекла боротьба парламентарів.

Ексспікер парламенту Дмитро Разумков повідомляв, що якщо Рада підтримає законопроєкт №10037 про ПДФО, то лише один прифронтовий Харків втратить 3,4 мільярда гривень. 

Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев є прибічником закону, виступаючи проти того, щоб податки витрачалися на "стадіони і бруківку".