У російському полоні зник ексжурналіст і військовий Максим Буткевич, якого "судили" в "лнр"

У російському полоні зник ексжурналіст і військовий Максим Буткевич, якого "судили" в "лнр"

Український правозахисник, колишній журналіст ВВС і військовий ЗСУ Максим Буткевич зник у російській каральній системі.

Про це пише BBC Україна.

Зазначається, що з кінця серпня 2023 року про місце перебування Буткевича нічого не відомо ні його адвокату, ні батькам. Листи і посилки, надіслані до нього у СІЗО Луганська, повертаються.

Буткевич потрапив у російський полон влітку 2022 року. У березні 2023 року незаконний суд "лнр" виніс йому "вирок" - 13 років позбавлення волі "за жорстоке поводження з цивільним населенням, використання заборонених методів у ході збройного конфлікту, а також у замаху на вбивство". Після цього рідні і друзі Максима сподівалися на обмін, адже українських полонених іноді міняють після рішень суду.

У правозахисній організації Amnesty International вирок Максиму Буткевичу називають "помстою з боку російської влади за його видатну правозахисну діяльність". А зізнання, яке нібито зробив Буткевич, вимушеним.

У серпні 2023 року Буткевич перебував у Луганському СІЗО, його апеляційну справу розглядав суд у Москві, а він був з судом на відеозв'язку. Московський суд залишив вирок українському правозахиснику чинним. Після цього Максим Буткевич зник.

"У вересні ми отримали інформацію, що Максима перевезли. Ми не знаємо куди", - цитує BBC мати Максима Євгенію Буткевич.

Адвокат Леонід Соловйов, який захищає Буткевича у суді, відправив запити про місце перебування ув’язненого і не отримав на них жодної відповіді.

"Ще у серпні під час тієї єдиної можливості поспілкуватися з друзями під час трансляції з суду, він розповів про умови ув’язнення – його лише недавно почали відпускати на прогулянки. Ув’язнені у СІЗО Луганська перебували там взагалі без інформації. Вони не знали, що відбувається у світі. Щоб попросити щось в адміністрації в’язниці, потрібно написати заяву. А у них не було навіть ручки і паперу", - розповіла Євгенія Буткевич.

За її словами, після цього друзі Максима передали йому у СІЗО листи і посилки. Передали папір і ручки. Але всі їхні посилки повернулися з попередженням - "переписка не положена".

Згідно з законодавством рф, засуджені мають право на необмежене листування, на отримання посилок і бандеролей.

За весь час Буткевич отримав лише один лист — із привітаннями з днем народження, хоч йому їх надсилали багато. І одну листівку. "Ми вже кілька місяців не знаємо, де він. Йому не доходять листи. Сподіваємося, що розголос допоможе", - говорить Євгенія Буткевич.

За інформацією батьків Максима Буткевича, адвокат Леонід Соловйов планує подавати касацію на рішення суду.

Нагадаємо, очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов у серпні заявляв, що в України є значно менше обмінного фонду, ніж у росії. І Україна не зможе зрівнятися з росією у кількості полонених.  Конкретну кількість полонених глава розвідки не назвав, оскільки ця інформація є державною таємницею.