Сі Цзіньпін прибув до США на зустріч з Байденом: говоритимуть про війни в Україні і Ізраїлі

Сі Цзіньпін прибув до США на зустріч з Байденом: говоритимуть про війни в Україні і Ізраїлі

Глава КНР Сі Цзіньпін вперше за шість років прибув до США. У Сан-Франциско він зустрінеться з президентом США Джо Байденом, який казав що прагне відновити нормальний зв’язок із Пекіном.

Про це пише Reuters.

Сі має зустрітися з Байденом у невідомому місці в районі затоки Сан-Франциско в середу вранці, а потім відвідати щорічний саміт форуму Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС).

Саміт із Сі та Байденом стане першою особистою зустріччю між лідерами США та Китаю за рік, і офіційні особи США розглядають її як можливість зменшити напруження між наддержавами, яке вважається найнебезпечнішим суперництвом у світі.

"Сі Цзіньпін помахав рукою зі сходів свого літака Air China після прибуття у США та спустився, щоб зустріти офіційних осіб на злітному полі, включаючи міністра фінансів Джанет Єллен і посла США в Китаї Ніколаса Бернса", - пише видання.

Раніше Байден заявив, що прагне покращити відносини з Китаєм після періоду напруження і прагнутиме відновити нормальне спілкування між двома наддержавами, включаючи контакти між військовими.

Речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі повідомляв журналістам, що Байден і Сі також обговорять конфлікт Ізраїлю та ХАМАС у Газі, а також зусилля США підтримати Україну в її боротьбі з російською армією.

Лідери обговорять зв’язки Північної Кореї з росією, Тайванем, права людини, штучний інтелект, а також "чесні" торговельно-економічні відносини.

Байден раніше казав, що США не хочуть відокремлюватися від Китаю, але хочуть змінити економічні відносини на краще. Його адміністрація зробила поштовх до "зменшення ризиків" деяких критично важливих американських ланцюгів постачання з Китаю, на тлі зростання економічної та військової конкуренції між двома країнами.

Очікується, що Байден закликатиме Китай використовувати свій вплив на Іран, щоб не поширювати конфлікт на Близькому Сході.

"Але ніхто не очікує перезавантаження відносин або будь-якої великої угоди, яка різко змінить те, як країни бачать одна одну. Ми перебуваємо в тривалому періоді конкуренції та напруги", — вважає Річард Фонтейн з вашингтонського Центру нової американської безпеки. "Великих проривів не буде, реальних змін по суті не буде".

Нагадаємо, це буде їхня друга особиста зустріч. Вперше Байден і Сі зустрілися в Індонезії на саміті G20 у листопаді 2022 року і проговорили чотири години. Їхнє спільне фото зроблене на полях минулорічного саміту.

Сі здійснив свій перший візит до США у 2017 році, тоді президентом був Дональд Трамп.