Байден і Сі Цзіньпін обговорили війну рф проти України: наприкинці президент США назвав Сі "диктатором"

Байден і Сі Цзіньпін обговорили війну росії проти України: усі подробиці зустрічі лідерів наддержав

Президент США Джо Байден і лідер Китаю Сі Цзіньпін обговорили питання війни росії проти України та ситуацію у Секторі Гази.

Про це Байден розповів під час пресконференції після понад чотиригодинних переговорів на околиці Сан-Франциско у Каліфорнії. повідомляє "Голос Америки".

"Ми з президентом Сі також обмінялися думками щодо низки регіональних і глобальних питань, включаючи відмову росії зупинити жорстоку та агресивну війну проти України та конфлікт в Газі", – заявив Байден.

Він також зауважив, що з китайським лідером він обговорив низку інших глобальних питань, включно з питаннями прав людини, питання затримання американських громадян в Китаї та проблеми Тайваню.

"Як завжди, я порушив теми, у яких Сполучені Штати стурбовані діями КНР, включаючи питання громадян США, які були затримані, і яким було відмовлено у виїзді, про права людини та про події у Південно-Китайському морі. Ми обговорили всі ці три речі", – сказав Байден.

"Але угоди жодної немає. Жодної угоди", – наголосив він.

Байден також заявив, що з керівником Китаю він обговорив ситуацію навколо Тайваню.

"Я також наголосив на важливості миру і стабільності у Тайванській протоці", – сказав Байден.

Сі Цзіньпін назвав партнерство між Китаєм і США "найважливішими двосторонніми відносинами у світі", заявивши, що "Земля достатньо велика, щоб обидві країни могли досягти успіху", цитує Сі The Guardian.

"Китайсько-американські відносини ніколи не були гладкими протягом останніх 50 років і більше, і вони завжди стикалися з тими чи іншими проблемами. Проте вони продовжують рухатися вперед, попри перипетії та повороти. Планета Земля достатньо велика, щоб обидві країни могли досягти успіху, а успіх однієї країни – це можливість для іншої", - сказав Сі.

Сі сказав Байдену, що Китай не прагне "перевершити або скинути Сполучені Штати", і підкреслив, що "Сполучені Штати не повинні планувати придушення та стримування Китаю".

"Китай не піде старим шляхом колонізації та грабунку, а також не піде неправильним шляхом гегемонії, коли країна стане сильною", — сказав Сі. 

"Сторона США повинна припинити озброювати Тайвань і підтримати мирне возз’єднання Китаю", – сказав Сі Байдену, згідно з повідомленням міністерства закордонних справ Китаю. "Китай здійснить возз’єднання, і це неможливо зупинити", — сказав Сі.

Наприкінці своєї пресконференції Байден відповів на запитання американського журналіста про те, чи дотримується він своїй слів, які сказав у червні, назвавши Сі диктатором, пише Bloomberg.

"Дивіться, він є", – сказав президент. "Він диктатор у тому сенсі, що він керує комуністичною країною, яка базується на формі правління, абсолютно відмінній від нашої".

Це зауваження може підірвати досягнення, досягнуті протягом чотирьох годин переговорів між двома лідерами, вважає Bloomberg.

Міністерство закордонних справ Китаю засудило це зауваження, назвавши його «абсурдом» і «провокацією»