21 листопада: Яке сьогодні свято, традиції і прикмети

21 листопада: Яке сьогодні свято, традиції і прикмети

Сьогодні, 21 листопада, у світі відзначають Всесвітній день телебачення, Всесвітній день вітань (Hello Day), Всесвітній день рибальстваВ Україні відзначають День Десантно-штурмових військ ЗСУ, День Гідності та Свободи.

День Десантно-штурмових військ ЗСУ

В Україні День десантно-штурмових військ ЗСУ святкують з 2017 року після того, як замінили назву десантних військ на десантно-штурмові. Перше святкування відбулося у Києві на Михайлівській площі, де військо отримало від президента України оновлену символіку.

Житомир вважають столицею десантно-штурмових військ – в цьому місті знаходиться навчальний центр та дислоковане командування ДШВ ЗСУ. 

День Гідності та Свободи

21 листопада Україна відзначає 10 річницю початку Євромайдану та Революції Гідності. Після подій 2013-2014 років, День Гідності та Свободи відзначають з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, про європейський вибір України, який мітингувальникам довелося захищати власними життями. Також у цей день згадують початок і Помаранчевого майдану, коли українці у листопаді 2004 року стали на захист демократичних цінностей. 

Всесвітній день телебачення

Подію заснувала Організація Об’єднаних Націй 17 грудня 1996 року. Дата святкування обрана з поваги до дня здійснення першого Всесвітнього телевізійного форуму ООН, а саме 21-22 листопада 1996 року.

Організація Об’єднаних Націй закликає увесь світ 21 листопада обмінюватися телепередачами, які присвячені проблемам миру, соціального й економічного розвитку, безпеки та популяризації культури, і, звісно ж, не розповсюджувати антигуманні й нетерпимі матеріали.

Традиції 21 листопада: Богородичне свято

ПЦУ відзначає Введення у храм Пресвятої Богородиці, з цим святом й пов'язані традиції цього дня. Введення в календарному циклі замикає осінній сезон свят і відкриває зимовий, тому у давнину вітали прихід зими, влаштовували ігри у снігу (якщо дозволяла погода), каталися на санях та санчатах. Також цього дня була традиція набирати воду у джерелах і освячувати, щоб потім використовувати її від хвороб.

Прикмети 21 листопада:

  • Хто на Введення першим вернеться в будинок з церкви — той і визначить долю, що буде панувати в оселі;
  • Якщо в сліду на Введення є вода (талий сніг), на Юрія вже буде трава;
  • Якщо сніг після Введення не розтанув – чекай доброго врожаю хліба;
  • Якщо ще стоїть тепла погода, зима буде лютою;
  • Якщо на дубі багато жолудів, то зима буде м'якою.

Іменини 21 листопада: Павло, Олексій, Володимир, Микола, Ада