Міноброни заявило про організацію зриву закупівлі їжі для ЗСУ

Міноброни заявило про організацію зриву закупівлі їжі для ЗСУ

Міноборони звинувачує компанію у зриві закупівель продуктів харчування для ЗСУ, вона подала до суду та заблокувала процес визначення переможця у тендері.

Про це повідомляє пресслужба відомства, зазначаючи, що Міністерство оборони вже звернулося до правоохоронних органів із заявою про вчинене кримінальне правопорушення.

У повідомленні йдеться, що 1 та 2 листопада на платформі електронних закупівель Prozorro Міноборони оголосило про проведення спрощеної закупівлі продуктів харчування для українського війська.

"В одній з областей було виставлено лот на закупівлю їжі. Одна компанія-учасниця, яка змагалася за цей лот, з 2016 року взагалі не здійснювала будь-яку фінансово-господарську діяльність, її банківські рахунки були закриті, а документи на підтвердження кваліфікаційних критеріїв – відсутні. Крім цього, серед учасників лотів, в компанії були найвищі цінові пропозиції. Тому, Міністерство відхилило цінову пропозицію компанії на участі в торгах. У відповідь компанія подала до суду та заблокувала процес визначення переможців", - йдеться у повідомленні.

На думку МОУ, така діяльність свідчить про те, що компанія взяла участь у торгах з ціллю зірвати процес своєчасного постачання на перший квартал 2024 року.

Міноборони вже звернулося до правоохоронців із заявою про вчинене кримінальне правопорушення передбаченого ч.1 ст. 114-1 КК України (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань).

Міністерство заявляє, що виявило ознаки використання подібної "схеми" і за іншими лотами.

"Деякі учасники закупівель зловживають принципами відкритості та вдаються до маніпуляцій українським законодавством, аби перешкоди проведенню своєчасних закупівель продуктів для армії. Міноборони готує заяви до правоохоронних органів за усіма випадками, аби зупинити зловживання та своєчасно провести закупівлі в інтересах держави", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, міністр Юстиції Денис Малюська ще у квітні розповідав, які проблеми виникають в Мінюсту із закупкою продуктів для виправних установ через Prozorro Market.

За словами Малюськи на Prozorro Market з’явилася тенденція і стратегія – штучне заниження ціни, виграш права постачання і відмова від постачання.

Він зазначав, що зараз Мінюст разом з Мінекономіки та Prozorro Market планують оперативну реакцію на зловживання з тим, щоб захистити прозорі закупівлі за ринковими цінами і виключити можливість їх блокування.