Нідерланди можуть припинити постачання F-16 та іншої військової підтримки Україні

Нідерланди можуть припинити постачання F-16 та іншої військової підтримки Україні

Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен, яка покидає свою посаду після оголошення виборів, стурбована позицією переможця "Партії свободи" (PVV) щодо росії та її війни в Україні.

Про це пише місцеве видання NOS.

Оллонгрен отримує запитання з-за кордону, де є побоювання, що Нідерланди припинять постачання винищувачів F-16 та іншу військову підтримку Україні, якщо партія PVV Герта Вілдерса прийде до уряду.

"Я сподіваюся і очікую, що ця підтримка триватиме", — сказала Оллонгрен. "Але так, PVV  у минулому ніколи не виявляла ентузіазму щодо підтримки України, фактично, вона також висловлювалася проросійськи".

Вона сподівається, що сторони, які будуть вести переговори про створення нової коаліції, "усвідомлюють, що це також і наша безпека. Ми не можемо відійти".

Її колега міністр закордонних справ Брюїнс Слот зазначає, що Кабмін Нідерландів продовжуватиме здійснювати поточну політику у режимі тимчасового режиму, включно з підтримкою України. 

Сьогодні, 24 листопада, діючий прем'єр Нідерландів Марк Рютте поговорив телефоном з президентом Володимиром Зеленським.

"Щойно відбулася моя чергова розмова з Володимиром Зеленським щодо поточної ситуації в Україні та майбутньої зими. Нідерланди стоять з народом України та підтримують Україну в її боротьбі проти російської агресії", - написав Рютте в Х. 

Нагадаємо, цього тижня стало відомо, що на парламентських виборах у Нідерландах перемогла антиєвропейська і антиукраїнська ультраправа "Партія свободи" (PVV), якою керує Герт Вілдерс. Він виступив проти передачі зброї Україні.

Одним з перших Вілдерса привітав прем'єр Угорщини Віктор Орбан, назвавши його перемогу "вітром змін".

"Вітри змін вже тут! Вітаємо Герта Вілдерса з перемогою на виборах у Нідерландах!" - написав Орбан у соцмережі X.

Politico назвало Вілдерса "найжахливішим кошмаром ЄС".

Також нагадаємо, що Нідерланди стали першою країною, яка передала Україні винищувачі F-16.