ЛОВА: На Луганщині наразі зафіксували три факти сексуального насильства внаслідок військової аресії рф

ЛОВА: На Луганщині наразі зафіксували три факти сексуального насильства внаслідок військової аресії рф

Луганським правоохоронцям, керівникам територій, фахівцям соціального захисту населення та охорони здоров’я презентували посібник щодо поводження із постраждалими від насильства внаслідок військової агресії рф в Україні.

Про це повідомляє Луганська ОВА.

У ЛОВА наголосили, що росія заохочує сексуальне насильство щодо цивільного населення окупованих територій.

“На Луганщині наразі зафіксовано три факти сексуального насильства внаслідок військової агресії рф, за якими нині триває слідство. Втім, документувати та збирати інформацію щодо таких випадків вкрай складно, адже це дуже чутлива тема для постраждалих”, - йдеться у повідомленні.

Після деокупації регіону, додали у ЛОВА, на правоохоронців, працівників охорони здоров’я та соціальних співробітників чекає копітка робота з встановлення фактів СНПК серед луганчан.

Аби не травмувати людей додатково під час фіксації злочинів, розробили методичні рекомендації щодо поводження із постраждалими.

«Зі свого досвіду роботи в правоохоронних органах та участі в бойових діях знаю, наскільки складно зібрати доказову базу, задокументувати та встановити такі факти. Луганчани вже півтора року знаходяться в окупації, і першочерговим завданням тих людей, які працюватимуть на звільнених територіях, буде повернути відчуття безпеки постраждалим та отримати великий кредит довіри від людей», - сказав начальник обласної військової адміністрації Артем Лисогор.

Посібник розробили за рекомендаціями Урядової уповноваженої з питань гендерної політики Катерини Левченко, Офісу Віцепрем'єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, Українського жіночого фонду, Національної академії СБУ, Інформаційно-консультативного жіночого центру спільно з міжнародними та громадськими організаціями, які дотичні до питання протидії всім видам насильства.

Луганська область отримала дві тисячі примірників.

Нагадаємо, постраждалі від сексуального насильства можуть звернутися за консультацією до фахівців системи безоплатної правової допомоги (БПД).