Нардепка Безугла виступила за відставку Залужного: Як на це відреагували у Раді і у ЗСУ

Нардепка Безугла виступила за відставку Залужного: Як на це відреагували у Раді і у ЗСУ

Народна депутатка фракції "Слуга народу" Мар'яна Безугла опублікувала заяву про те, що керівництво ЗСУ "має піти". Причиною цього вона називає те, що Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний "не зміг надати план задуму на 2024" рік. Її слова вже прокоментували військові і її колеги у Раді.

Безугла ввечері 26 листопада написала, що "ця проблема наростала з літа".

"Головнокомандувач ЗСУ не зміг надати план задуму на 2024. Ні великий, ні маленький, ні асиметричний, ні симетричний. Військові просто сказали, що їм треба забирати не менше 20 тис. громадян на місяць. Ця проблема наростала влітку, як на Ставці так і в Парламенті при плануванні бюджету на 2024", - заявила вона.

Потім на сторінці Безуглої з'явилися інші пости про Залужного, про те, що він "перекладає провину на Офіс президента", про те, що Залужний казав "дрони не потрібні".

Безугла є заступницею голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Колега Безуглої по комітету, народний депутат фракції "Голос" і ексвійськовий Роман Костенко заявив Liga, що "випад Безуглої слід сприймати як спробу дискредитації Залужного".

"Ми бачимо те, що зі сторони депутатки іде дискредитація Головнокомандувача і військового керівництва, і це вже не перший її пост. Хочу одразу сказати, що це не є позицією комітету, на комітеті це питання взагалі не обговорювалося. Вона транслює свою позицію чи чиюсь позицію", - заявив Костенко.

Він наголосив, що Головком ЗСУ не спілкувався з комітетом.

"Плани війни це питання Головнокомандувача, міністра оборони, Верховного головнокомандувача і вони можуть оголошувати їх десь на Ставці. Якщо ці плани війни будуть представлені нардепкам, то вони будуть нездійсненими", - сказав Костенко.

Військовослужбовець ЗСУ, блогер, громадський та політичний діяч Юрій Гудименко заявив, що вважає слова Безуглої злочином.

"Якщо Марʼяна Безугла знає сенс того, що говорить, то вона вчиняє злочин, передбачений частиною 1 статті 328 Кримінального кодексу України (Розголошення відомостей, що становлять державну таємницю, особою, якій ці відомості були довірені або стали відомі у зв’язку з виконанням службових обов’язків). Якщо Безугла не знає, що говорить, але говорить, то вона вчиняє злочин, передбачений статтею 259 ККУ (Свідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян)", - написав він.

Гудименко заявив, що звернувся з офіційною заявою про злочин Безуглої до Служби безпеки України. Також Гудименко пообіцяв відправити перову версію звернення до СБУ.

Народна депутатка Ірина Фріз (фракція "ЄС") нагадала, що у Раді вже є дві постанови щодо відкликання Безуглої з посади заступниці глави Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

“Одна постанова від представника Президента в парламенті Федора Веніславського, а інша – від співголови фракції “Європейська Солідарність” Ірини Геращенко", - зазначила Фріз і додала, що відправила ще одну постанову щодо звільнення Безуглої.

Представник президента у Раді Федір Веніславський (фракція "Слуга народу"), член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки заявив Главкому, що така поведінка  Безуглої є неприпустимою, а її перебування в комітеті "може становити реальну загрозу національній безпеці з огляду на таку модель поведінки".

"В умовах війни це може мати вкрай негативні наслідки. Тим більше з огляду на ті чутливі питання, які розглядає комітет", — зауважив Веніславський. 

Пізніше "Главком" видалив коментар Веніславського, але він зберігся на сайті видання NV, яке його передрукувало.

Заступник командира Третьої окремої штурмової бригади Максим Жорін прокоментував слова Безуглої.

"Окремі депутати, які не мають та ніколи не мали жодного стосунку до війська, щобільше - ганьблять своїми діями всю країну - ходять у формі чи в мілітарі. Або ж обговорюють події на фронті, військові рішення, продукують якісь ідіотські ініціативи. Всім було б набагато краще, якби дурні, некомпетентні і неадекватні люди не пхали свій ніс в справи мобілізації, війни та військових", - вважає він.

Речниця "Слуги народу" Юлія Палійчук не змогла прокоментувати "УП" заяви Безуглої.

"Звертайтеся, будь ласка, до пані Марʼяни Безуглої. Вона сама собі пресслужба і сама відповідає за свої слова", — відповіла Палійчук.