П’ятьох освітян з Луганщини підозрюють у колабораціонізмі, ще чотирьох – судитимуть

П’ятьох освітян з Луганщини підозрюють у колабораціонізмі, ще чотирьох – судитимуть

За процесуального керівництва органів прокуратури Луганської області повідомили про підозру п’ятьом окупаційним «директорам» закладів освіти на захопленій ворогом території регіону. Стосовно ще чотирьох – завершили спеціальне досудове розслідування й скерували обвинувальні акти до суду.

Про це повідомляє Луганська обласна прокуратура.

Усім фігурантам інкримінували колабораційну діяльність (ч. 3 ст. 111-1 КК України). За даними слідства, підозрювані – колишні вчителі. Вони обіймали різні посади в навчальних закладах Луганщини, у тому числі – керівні. Пішли на співпрацю з окупантами та навесні 2022 року стали «директорами».

Під їхнім безпосереднім керівництвом впроваджувалися російські стандарти освіти у створених «Курячівській основній школі», «Троїцькій середній школі № 2», «Хворостянівській основній школі та «Павловській школі №12».

Ще одна підозрювана – колишня працівниця Новопсковського професійного аграрного ліцею. Вона обійняла посаду «заступника директора з навчально-виробничої роботи» у «державній освітній установі середньої професійної освіти «лнр» «Новопсковський аграрний коледж».

Псевдокерівниці відповідали за організацію навчання за «новою» програмою. Вилучили підручники українською мовою. За їхніми дорученнями в освітніх закладах розмістили атрибутику держави-агресора, а предмети викладалися виключно російською.

Під час проведення масових заходів вони возвеличують рф та самопроголошену «лнр», викривлюючи ставлення учнів до історичних подій та агресивно налаштовуючи їх до України.

Також повідомляється, що стосовно «директорів» «Олексіївської середньої школи», «Старобільського коледжу» державної освітньої установи лнр «Луганський державний педагогічний університет», «Кононівського НВК», «Микільської середньої школи» матеріали обвинувачення прокурори вже скерували до суду. За співпрацю з окупаційною владою держави-агресора обвинувачених судитимуть заочно.

Спеціальне досудове розслідування вели слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Нагадаємо, шістьох освітян, які керують школами на окупованій Луганщині, судитимуть за колабораціонізм.