Сєвєродончанка створила відео про рідне місто: його показали у Чехії (ВІДЕО)

Сєвєродончанка створила відео про рідне місто: його показали у Чехії (ВІДЕО)

Графічна дизайнерка із Сєвєродонецька Ольга Плаксіна створила відеопрезентацію про рідне місто. Вона використала архівні та сучасні кадри, додала музичні ефекти та вірш про Сєвєродонецьк.

Про це вона розповіла в коментарі “Сєвєродонецьк онлайн”.

Відео розповідає про те, як місто будувалося, як воно виглядало до повномасштабного російського вторгнення та про те, яким зруйнованим воно стало сьогодні.

Жінка поділилася, що надихнула її створити цей проєкт подруга, яка зараз живе у Чехії зі своїм сином. Її дитина навчається у п'ятому класі, у школі дали завдання зробити презентацію про своє місто.

“Моя подруга із сином зараз живе в Чехії. Вона мене попросила зробити відеопрезентацію про своє місто – дитині у школі задали. Я вирішила допомогти, щоб чехи могли побачити реальні кадри та дізнатися більше про Сєвєродонецьк”, – розповіла Ольга.

Вона також зазначила, що відео, які використовувала у своїй роботі, не її авторства: “Я знаходила в Ютубі відео нашого міста, красиві з аерозйомки. Я не автор цих відео, я їх не знімала, просто повибирала різні відео, архівні теж, повирізала на шматочки, відокремила звук”.

За допомогою штучного інтелекту переклала чеською мовою вірш про своє місто, який є на обкладинці її альбому фотографій (Ольга зробила минулого року пам’ятні фотоальбоми міст Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне, Сватове - ред). Додала його до відео, щоб була начитка. Потім підібрала різну музику, звукові ефекти війни – вибухи та стрілянину.

“Подруга дозволила мені викласти це відео у соцмережі до того, як дитина його презентує. Я попросила потім поділитися думкою людей, викладачів – адже одна справа чути про війну, а зовсім інша побачити її. Можливо, іноземцям не зрозуміти наші внутрішні переживання. А я сиділа, робила це відео й плакала”, – поділилася дизайнерка.

У школі сказали, що відео сподобалося, проте від офіційних коментарів відмовилися.

Відео набрало популярності у соцмережах. Ольга вважає: це тому, що сєвєродончанам болить за рідне місто.

Нагадаємо, минулого року у Кропивницькому переселенка з Сєвєродонецька Ольга Плаксіна створила фотоальбом з краєвидами рідного міста, а також сусідніх міст. Волонтери тоді розігрували альбоми, щоб передати кошти пораненим дітям.