У Раді вирішують, скільки має відслужити військовий, щоб мати право на демобілізацію: 24 або 36 місяців

У Раді вирішують, скільки має відслужити військовий, щоб мати право на демобілізацію: 24 або 36 місяців

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки обговорює варіанти строків військової служби для отримання можливості демобілізації.

Про це повідомив член Комітету, представник президента у парламенті Федір Веніславський на брифінгу в Media Center Ukraine.

"Пропонується протягом 36 місяців служби за мобілізацією передбачити можливість демобілізації. Є інші пропозиції, але ми це досі обговорюємо", - зазначив він.

Веніславський погоджується з тим, що люди, які з перших днів повномасштабного вторгнення перебувають у складі ЗСУ, мають "розуміти якісь орієнтири подальшої їхньої служби".

Водночас він зазначив, що у світовій історії немає прикладів повної демобілізації під час повномасштабного вторгнення.

Раніше перший заступник голови комітету з питань соцполітики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк в ефірі телемаратону розповів, що депутати зупиняться на терміні у 24 місяці служби, після яких людина матиме право на демобілізацію, але поки що конкретного рішення немає.

"Ми виходимо з позиції вищого військового керівництва. Тому що будь-яка демобілізація має не послаблювати Сили оборони", — сказав Цимбалюк.

Нагадаємо, днями у багатьох українських містах вже вдруге відбулися мітинги за демобілізацію військових. Зокрема, на мітинги вийшли у Полтаві, Житомирі, Тернополі, Хмельницькому, Львові, Кропивницькому, Миколаєві та інших містах.

Родичі та близькі воїнів закликають владу визначити конкретні терміни служби в армії по мобілізації. Протестувальники вимагають дати можливість демобілізації бійцям після 18 місяців служби.