Макрон сповнений оптимізму переконати Орбана не блокувати вступ України в ЄС, — Politico

Макрон сповнений оптимізму переконати Орбана не блокувати вступ України в ЄС, — Politico

Президент Франціє Еммануель Макрон сповнений оптимізму щодо того, що йому вдасться переконати прем'єра Угорщини Віктора Орбана не блокувати вступ України у Євросоюз.

Politico пише, що "ЄС перебуває в режимі паніки за тиждень до ключового саміту, на якому обговорюватимуться важливі рішення щодо майбутнього України".

"Причина наразі відома: Віктор Орбан. Прем’єр-міністр Угорщини має настільки тверду позицію щодо України — і багато іншого, — що дипломати та офіційні особи ЄС намагаються побачити, що або хто може змінити його думку", - зазначає видання.

Макрон, зазначає Politico, — людина, яка ніколи не соромиться дипломатичного виклику.

Макрон прийме Орбана на вечерю сьогодні, 7 грудня, увечері та спробує досягти компромісу перед самітом у Брюсселі наступного тижня.

"Там лідери ЄС мають намір прийняти історичне рішення про залучення України до клубу з 27 країн і укласти ключову бюджетну угоду, яка кине 50 мільярдів євро рятувальним кругом для економіки Києва, що руйнується від війни", - нагадує видання.

Орбан погрожує зірвати саміт, чітко давши зрозуміти у двох листах до президента Європейської ради Шарля Мішеля, що він виступає проти переговорів про вступ із Києвом і натомість хоче провести стратегічну дискусію щодо підтримки блоком України.

Хоча Орбан раніше тримав блок у заручниках, троє високопоставлених дипломатів ЄС у розмові з Politico визнали, що цього разу все по-іншому — "ставки високі, час чутливий, а протест Угорщини виходить за рамки простого бажання отримати більше готівки ЄС".

"Ми досягли стану, коли думати, що Орбан просто просить більше грошей, є оптимістичним поглядом", — сказав  Politico високопоставлений дипломат ЄС, який, як і інші учасники цієї статті, залишився анонімним.

Під час вечері в Парижі Макрон сподівається, що вони з Орбаном зможуть досягти компромісу напередодні наступного тижня.

"Угорці займають жорсткі позиції, нарощують переговорні важелі. Якщо вони це роблять, то для того, щоб дати Віктору Орбану поле для переговорів… Зараз ми входимо в більш активну фазу переговорів, з переговорами на вищому рівні [між Орбаном і Макроном]", – сказав французький дипломат.

"Те, що зараз робить Угорщина, має сенс лише в тому, щоб знайти вихід", – додав французький дипломат. За словами кількох французьких чиновників, рішення Орбана прийняти запрошення "розділити хліб" з Макроном саме по собі було позитивним знаком.

Дипломати з інших країн ЄС загалом привітали спробу Макрона досягти компромісу, але запропонована вечеря також викликала критику, враховуючи, що Макрон раніше намагався досягти компромісів, але йому це не вдавалося.

"Він продовжує це намагатися і постійно зазнає невдач. Він пробував це з Трампом, потім з путіним і намагався з Орбаном", – сказав Politico інший дипломат ЄС, додавши, що ціною цих останніх особливих відносин стали поступки Орбану, які послабили ЄС. "Вони продовжують годувати монстра і дивуються, чому воно повертається більшим і просить ще".

Чиновник у Парижі визнав, що "Макрон має слабкість до поганих хлопців. Це кидає йому інтелектуальний виклик".

Але не лише Париж вважає, що компроміс все ще можливий.

Для деяких дипломатів ЄС напруженість у відносинах з Угорщиною стала щорічною традицією, оскільки Будапешт намагається використати своє право вето в Європейській раді, щоб отримати поступки або більше коштів від Європейської комісії. У найгіршому випадку невдалого саміту переговори можуть відновитися на саміті в січні або березні.

Один високопоставлений чиновник ЄС сказав, що шляхи до угоди все ще є: "Кожна дія прем’єр-міністра Орбана, яку я досі бачив, завжди була продуманою, і для нього був вихід". 

Нагадаємо, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вважає, що ЄС не повинен починати переговори про членство з Україною, підкресливши, що це "чітка позиція" Угорщини щодо цього питання.