На виставці «Міста Герої» показали Сєвєродонецьк у техніці квілтинг (ФОТО)

На виставці «Міста Герої» показали Сєвєродонецьк у техніці квілтинг (ФОТО)

У Кропивницькому в Музеї мистецтв 15 грудня відкрили мандрівну виставку картин у техніці квілтингу або клаптикового шиття – «Міста Герої». Серед них є і картина, присвячена Сєвєродонецьку.

Про це повідомляє CBN.

Авторкою та координаторкою проєкту є Тетяна Олійник.  Захід проводиться за підтримки Асоціації майстрів клаптикового шиття України.

На роботах зображені міста України у техніці квілтинг. Квілтинг – вид мистецтва з художнього зшивання та вистьобування дрібних шматочків тканини, поєднаний з вишивкою та іншими видами рукоділля.

До проєкту долучилася 26 майстринь з різних міст України. На творах представлені сюжети з різних міст.  На одній з них - фрагмент мозаїки з Льодового палацу в Сєвєродонецьку, який знищили російські загарбники.

  

Авторка картини “Сєвєродонецьк” - сєвєродончанка Інна Хохлова.

“Для участі у проєкті Міста-герої я очікувано вирішила шити своє рідне місто, Сєвєродонецьк. Місто, на долю якого випало стати справжнім героєм, славетні захисники якого мужньо чинили опір ворогу впродовж довгих чотирьох місяців”, - написала майстриня на своїй сторінці в Instagram.

”Я шила його таким, який він сниться мені ночами – сонце, що заходить, вимальовує чіткі силуети заводських труб на небосхилі, фіолетові сутінки м'яко огортають темрявою проспекти й сквери, світло вуличних ліхтарів мерехтливо відблискує на новісінькій бруківці тротуарів, спалахують вогниками вікна будинків і там, уві сні, в кожного з нас є дім, в якого не тебе чекають тепло, затишок й улюблене горнятко... Кружляють в уяві картинки минулого життя – ось знайомі кожному мозаїки Льодового палацу, а там наш театр..Сон зникає і страшна дійсність стискає болем серце, пульсу відчаєм у жилах, бо в Україні йде страшна війна, в полум’ї якої гинуть люди, гинуть міста та села, і моє рідне місто стоїть зруйноване, понівечене, покинуте його мешканцями, що роз’їхалися світ за очі...”, - розповіла Інна про картину.

Фото: Ірина Лягул

Загалом на виставці представили 21 художню роботу. Мистецький проєкт раніше представили у Києві та Черкасах. Після Кропивницького виставку перемістять до Дніпра.

Нагадаємо, фото з Сєвєродонецька та навколишніх сіл стали частиною банерної виставки «Стерті з лиця землі» у Києві.