Залужному довіряють 92% українців, а хто такий Сирський, не знають 48%, – опитування КМІС

Залужному довіряють 92% українців, а хто такий Сирський, не знають 48%, – опитування КМІС

92% українців довіряють Головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному, 60% довіряють керівнику управління розвідки Міноборони Кирилу Буданову і 33% – командувачу Сухопутними військами Олександру Сирському. При цьому переважна більшість респондентів – 72% – негативно поставилися б до відставки Залужного.

Про це йдеться в результатах всеукраїнського опитування КМІС, яке провели упродовж 4-10 грудня.

При цьому Буданова не знають 18% опитаних, а Сирського – 48%.

У перерахунку до тих, хто знає цих командувачів, 94% довіряють Залужному, 73% довіряють  Буданову і 63% довіряють Сирському. Водночас рівень недовіри серед тих, хто їх знає, становить 5% для Залужного, 24% – для Буданова, 29% – для Сирського.  

КМІС повідомляє, що у всіх регіонах ситуація досить подібна і у всіх регіонах військові командувачі користуються досить високою довірою.

У те, що між президентом Володимиром Зеленським та головкомом Залужним можуть бути певні розбіжності чи тертя, вірять 43% українців. Утім з них лише 8% вважають, що ситуація дуже серйозна, а решта 35% вважають ці непорозуміння не дуже серйозними. Взагалі не вважають, що є певний конфлікт – 39%, а 18% не змогли визначитися зі своєю думкою.

Переважна більшість респондентів – 72% – негативно поставилися би до відставки Залужного. Лише 2% респондентів поставилися до цього позитивно. Ще 21% мають нейтральне сприйняття цього, а 5% не змогли сформулювати свою думку.

Раніше цього тижня КМІС публікував результати опитування, згідно з яким в Україні зберігається абсолютна довіра ЗСУ – 96% (рівно стільки ж було у грудні 2022 року). Також було запитання про довіру Залужному, якому довіряють 88%.

Нагадаємо, ще у жовтні  Financial Times з посиланням на військових аналітиків писав, що навіть тимчасова пауза в наданні підтримки США може за кілька тижнів почати впливати на військову стратегію і тактику Києва, потенційно зупинивши контрнаступ України, зменшивши тиск на російські війська і надавши їм можливість відновити свою боєздатність.

Також у статті йдеться про те, що Залужний готується до найгіршого сценарію припинення допомоги від США.