21 грудня: Яке сьогодні свято, традиції і прикмети

21 грудня: Яке сьогодні свято, традиції і прикмети

Сьогодні, 21 грудня, відзначають Всесвітній день баскетболу, Всесвітній день сноуборду, Блакитне Різдво. В Україні  День Державної служби зайнятості, у Великій Британії  Йоль (День зимового сонцестояння).

 

Всесвітній день баскетболу

Баскетбол винайшов 21 грудня 1891 року доктор Джеймс Нейсміт, канадський інструктор з фізичного виховання в Міжнародній тренувальній школі YMCA в Спрінгфілді, штат Массачусетс, США.

Нейсміт розробив гру, щоб підтримувати активність своїх студентів протягом зимових місяців. Відтоді баскетбол перетворився на один з найпопулярніших і найпоширеніших видів спорту у світі

У 2023 році Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй офіційно проголосила 21 грудня Всесвітнім днем баскетболу.

Всесвітній день сноуборду 

Цей день вказує на відкриття нового зимового сезону. Зазвичай подію бурхливо відзначають на всіх гірськолижних курортах світу. Цей день активно святкують з 2006 року в США, країнах Європи та навіть в Китаї.

Всесвітній день сноуборду запровадила Європейська Асоціація Спорядження для всіх видів спорту на дошках, до яких також входить сноубординг. До організації свята також долучилися Всесвітня федерація сноуборду, гірськолижні курорти, любительські клуби тощо. Історія цього виду спорту має понад 100 років та складається з кількох етапів розвитку.

Прототипом сучасного сноуборду вважається "снерф". Його створив американець Шерман Поппен, скориставшись популярністю серфінгу. Снерф – дошка для серфінгу на снігу, він винайшов її, зв’язавши між собою дві лижі. Поппен запатентував свій винахід та замовив першу партію снерферів у компанії Brunswick. Перші серії нового спорядження швидко розкупили. В 1966 році було продано понад 500 000 снерферів.

День Блакитного Різдва

Блакитне Різдво, також відоме як Найдовша ніч, посідає особливе місце в західній християнській традиції. Спостерігається наприкінці Адвенту, перед Різдвом, і збігається з найдовшою ніччю року, як правило, близько 21 грудня, в день зимового сонцестояння.

Суть Блакитного Різдва полягає в тому, що воно зосереджене на тих, хто втратив близьких і переживає горе. У церквах цих конфесій проводяться спеціальні богослужіння, які надають простір для вираження скорботи, болю і розбитого серця. 

Традиції 21 грудня: День зимового сонцестояння

У давнину вірили, що найкоротший день і найдовша ніч у році -  період, коли слід загадувати бажання, прибрати в домі, принести у дім гілки ялини. Люди вірили, що вони захищають від нечистої сили. Вважалося, що цього дня не можна скупитися, оскільки щедрим людям сприятиме удача, а скупі втратять і те, що мають.

Прикмети 21 грудня: 

  • на землі немає снігу — наступне літо не буде врожайним;
  • червоний світанок — до заметілі;
  • морозна погода, але снігу мало — влітку буде посушливим;
  • дерева вкрилися інеєм — буде багатий урожай фруктів.

Іменини 21 грудня: Леонтій, Михайло, Микита, Петро, Сергій, Уляна, Юліана.