У голови вищої кваліфікаційної комісії суддів України знайшли російське громадянство

У голови вищої кваліфікаційної комісії суддів України знайшли російське громадянство

Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВКСС) отримала лист від Служби безпеки України, у якому йдеться, що нинішній голова ВККС Роман Ігнатов має російське громадянство.

Інформацію про лист підтвердили джерела ZN.UA у ВКСС та Вищій раді правосуддя. 

На офіційній сторінці ВКСС у Facebook повідомляється, що "комісія займає принципову позицію щодо неприпустимості громадянства (підданства) інших, окрім України, держав, зокрема країни-агресора, у суддів та членів органів суддівського врядування".

"У зв’язку з появою у публічному просторі інформації про можливу наявність у Голови Комісії громадянства рф, а також за наслідками ознайомлення зі змістом відомостей, які надійшли від компетентних органів, Комісія вважає за необхідне звернутися з відповідними запитами щодо невідкладного отримання підтвердження або спростування оприлюдненої інформації", - йдеться у заяві.

Зазначається, що з метою забезпечення відкритості процесу Комісія ухвалила рішення про залучення представників громадськості. За наслідками аналізу отриманих документів Комісія невідкладно ухвалить рішення. 

Крім того, Вища кваліфікаційна комісія суддів України повідомила, що відсьогодні, 21 грудня, Ігнатов перебуває у відпустці.

ZN.UA нагадує, що повідомлення про наявність у Ігнатова паспорта рф почали активно ширитися ще у червні нинішнього року.

В інтерв’ю SUD.UA він заперечив ці чутки. Ігнатов розповів, що дійсно на початку та середині 1990-х років навчався і працював у росії, проте мав лише паспорт громадянина СРСР, який отримав ще в 16 років. За його словами, в документі не було відміток про вступ у громадянство іншої країни. Натомість громадянство України підтверджено у липні 1996 року, після повернення у Луганськ.

Ігнатов наголошував, що з того часу проходив безліч ретельних перевірок перед призначенням на роботу в прокуратуру та суди. Зокрема останніми були перевірки Конкурсної комісією з відбору членів ВККС та ВРП, яка фіналізувала відбір.