У США вже цього тижня можуть опублікувати угоду, яка розблокує військову допомогу Україні

У США вже цього тижня можуть опублікувати угоду, яка розблокує військову допомогу Україні

Головний представник республіканців сенатор Джеймс Ленкфорд заявив, що потенційну угоду з демократами щодо кордону та імміграції у США, яка розблокує десятки мільярдів допомоги Україні, можуть опублікувати вже цього тижня.

Про це повідомляє Politico.

Видання зазначає, що оптимістичні зауваження Ленкфорда  є останнім свідченням того, що його дискусії з сенаторами Кірстеном Сінема і Крісом Мерфі можуть принести плоди після кількох днів термінових переговорів у Вашингтоні минулого тижня та місяців закулісних дискусій.

Politico пише, що сенатори адміністрація Байдена "відточують угоду", яка може підвищити стандарт для отримання притулку у США та потенційно надати адміністрації нові повноваження щодо видворення мігрантів та примусового виконання. 

"Сподіваюся, надішлемо текстове повідомлення цього тижня, щоб мати змогу розповісти про це. Кожен встигне прочитати. Ніхто не буде застряглим у цьому процесі», – сказав Ланкфорд в ефірі "Fox News Sunday". "Ця угода має працювати. Усі розраховують на те, що це дійсно спрацює", - додав він.

Видання нагадує, що восени республіканці висловили позицію, згідно з якою вони не надсилатимуть більше грошей в Україну без значних змін у міграційній політиці США і обмеження потоків мігрантів через південний кордон, а це похитало прихильність Конгресу Україні та призвело до кількох невдалих спроб надіслати більше грошей в країну.

Politico зазначає, що Сенат повертається до роботи у понеділок, 8 січня, перед тим, як настає крайній термін припинення роботи уряду, "що зробить наступні кілька днів критичними для принаймні закріплення рамок запиту президента Джо Байдена на додаткові 106 мільярдів доларів для України, Ізраїлю, Тайваню та кордону".

"З усім тим, є величезні питання про те, чи може угода взагалі стати законом. Спікер Палати представників Майк Джонсон у п’ятницю сказав в ефірі CBS "Face the Nation", що він не був проінформований про деталі дискусій сенаторів. Під час цього виступу він відмовився взяти на себе зобов’язання поставити будь-яку потенційну угоду на голосування, назвавши це "гіпотетичним питанням", хоча він сказав, що республіканці в Палаті представників "хочуть угоди", - пише видання.

Ленкфорд сказав, що вітає участь Джонсона, і зазначив, що Палата представників зіткнеться з серйозним рішенням, якщо Сенат зможе прийняти закон і надіслати його їм. 

"І будь-яка угода викличе глузування як зліва, так і справа... Це означає, що Ланкфорд, Сінема та Мерфі мають підготувати закон, який може отримати 60 голосів у Сенаті, більшість у Палаті представників двох партій і підпис президента. Навіть якщо ніхто не вважає його ідеальним", - наголошує Politico.

Нагадаємо, двопартійні лідери Конгресу оголосили, що досягли угоди у $1,66 трлн на фінансування федерального уряду США у 2024 році. За законопроєкт має проголосувати Сенат і Палата представників.

Президент США Дж Байден у своїй заяві сказав, що "двопартійна структура фінансування, якої досягли лідери Конгресу, наближає нас на один крок до запобігання непотрібного припинення роботи уряду та захисту важливих національних пріоритетів". Байден наголосив, що республіканцям "час діяти" і виконати свій основний обов’язок щодо фінансування важливих пріоритетів внутрішньої та національної безпеки, включаючи його додатковий запит на фінансування пакета у понад $100 млрд для допомоги Україні ($61 млрд), Ізраїлю і Тайваню.