ЄС ініціює створення оборонного фонду на 100 млрд євро і передачу 1 млн снарядів Україні навесні

ЄС ініціює створення оборонного фонду на 100 млрд євро і передачу 1 млн снарядів Україні навесні

Комісар із питань внутрішнього ринку Євросоюзу Тьєррі Бретон пропонує створити величезний оборонний фонд ЄС обсягом 100 мільярдів євро, а також виконати зобов'язання перед Україною у поставці 1 млн артилерійських снарядів.

Про це він заявив він у вівторок, повідомляє Politico.

Бретон планує представити Європейську оборонну інвестиційну програму (EDIP) 27 лютого, це фінансова програма, спрямована на стимулювання спільних закупівель зброї та переведення ЄС на військову основу шляхом нарощування внутрішнього виробництва зброї та боєприпасів.

"Я вважаю, що нам потрібен величезний оборонний фонд, щоб допомогти прискоритися, навіть, ймовірно, у розмірі 100 мільярдів євро", — сказав Бретон, який також відповідає за оборону, на заході, організованому ліберальною групою Renew Europe в Європейському парламенті.

"Я переконаний, що ми це зробимо", - сказав він, додавши, що лідери ЄС обговорять оборонні виклики на саміті на початку лютого. Рішення про виділення бюджетних коштів ЄС на оборонну промисловість має затвердити Європейська Рада. 

Бретон також наполягав на тому, що блок все ще може досягти своєї мети щодо виробництва 1 мільйона артилерійських снарядів до цієї весни, які потім можуть бути відправлені в Україну.

"Я хочу сказати вам сьогодні тут, що ми будемо дотримуватися наших зобов’язань", – сказав Бретон.

Він сказав, що досягнення цієї мети вимагатиме скорочення експорту до країн, що не входять до ЄС, і переконання, що уряди країн-членів чинять тиск на свою збройову промисловість, щоб наростити виробництво.

Бретон підкреслив, що "абсолютно" можливо досягти мільйонної мети до березня або квітня.

Він також сказав, що ЄС може бути на одному рівні з росією щодо виробництва зброї протягом 18 місяців-двох років, сказавши, що для ЄС "надзвичайно важливо мати такий же потенціал".

Нагадаємо, у 2023 році ЄС обіцяв поставити Україні 1 млн артилерійських снарядів, але оборонна промисловість блоку готувалася до цього надто повільно. За повідомленням МЗС України, ЄС поставив лише 30% від обіцяного. У листопаді міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що вчасно доставити снаряди буде неможливо.