Військовий облік за кордоном: Консульство України у Лондоні нагадало українцям про обов'язок

Військовий облік за кордоном: Консульство України у Лондоні нагадало українцям про обов'язок

Консульство України у Лондоні нагадало військовозобов'язаним громадянам України, що навіть за кордоном вони мають перебувати на військовому обліку за місцем консульського обліку в українських закордонних дипломатичних установах.

Про це йдеться у повідомленні українського консульства у Лондоні.

Відомство у роз'ясненні про військовий облік посилається на вимоги Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 30.12.2022 № 1487.

Згідно з постановою, призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні, зокрема:

  • перебувати на військовому обліку у разі вибуття за межі України на строк понад три місяця - за місцем консульського обліку в закордонних дипломатичних установах України;
  • особисто, в семиденний строк з дня прибуття до Сполученого Королівства, прибути із паспортом громадянина України і військово-обліковими документами до однієї з закордонних дипломатичних установ України на території Великої Британії для взяття на військовий облік.

"Інформація про осіб призовного віку (18-65 років), які приймаються на тимчасовий консульський облік у Посольстві, одночасно включається до військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, який ведеться установою. На цю дію не обовʼязково бронювати слот, оскільки існує опція надсилання документів поштою", - наголошує консульство.

Також у консульстві повідомили, що останнім часом мають багато звернень, в основному, від чоловіків, щодо нового проєкту закону про мобілізацію.

"Нагадуємо, що на сьогодні чинним законодавством не встановлено будь-яких обмежень для чоловіків призовного віку з надання консульських послуг. Тобто, інформація про те, що без документів з військкомату чоловіки не можуть оформити паспорт/доручення тощо, не відповідає дійсності", - наголосили у відомстві.

Нагадаємо, німецьке видання WELT написало за підсумками інтерв'ю з міністром оборони Рустемом Умєровим, що у пошуках додаткових солдатів для ЗСУ Умєров хоче наступного року призвати на військову службу чоловіків, які проживають за кордоном.

У міністерстві після цього заявили, що журналісти не так зрозуміли Умєрова. Проте щодо військовозобов'язаних за кордоном зараз йдуть консультації, які можуть бути норми у новому законі.

Угорщина та Німеччина услід за Австрією вирішили не видавати Україні біженців, які ухиляються від служби в армії.