Зеленський про тих, хто не воює: "Якщо ви сплачуєте податки, то ви так само бороните державу"

Зеленський про тих, хто не воює: "Якщо ви сплачуєте податки, то ви так само бороните державу"

Президент Володимир Зеленський вважає, що чоловіки мобілізаційного віку повинні бути в Україні і, якщо не воювати, то принаймні, платити податки.

Про це він сказав, перебуваючи із візитом у Талліні і відповідаючи на питання журналіста, чи повинна Естонія передати Україні українців, які тут живуть, для того, щоб їх мобілізували. 

Він нагадав, що ЗСУ "відстояли 50% із захопленої території на початку війни і відбили ворога".

"І два роки б’ються наші хлопці. І у цей час є люди, які поза правилами, поза законом перетинали кордон. І це питання до цих людей, до цих чоловіків. Якщо вони мобілізаційного віку, то вони повинні допомагати Україні, і вони повинні бути в Україні. Я зараз не говорю про те, що хтось повинен бути на фронті, а хтось не повинен бути на фронті. Є закон. Але є звичайне людське правило: один військовий, якого оплачує держава Україна, нам ніхто з цим не допомагає, – на одного військового йде 6-8 платників податків", - зазначив Зеленський.

Він вважає, що якщо чоловіки живуть в Україні і зараз не мобілізовані і не перебувають на фронті, то вони мають працювати і платити податки.

"Якщо ви в Україні, і ви не на фронті, а ви працюєте... Де б ви не працювали, якщо ви працюєте і сплачуєте податки, то ви так само бороните державу. І це дуже потрібно. Але якщо ви за кордоном, і ви мобілізаційного віку, і ви і не на фронті, і не сплачуєте податки, і виїжджали поза законом – то є питання", - додав він.

Зеленський також нагадав, що якщо не буде грошей на утримання військових, не буде кому захищати Україну.

"Якщо ми хочемо зберегти Україну, якщо ми хочемо зберегти Європу, то всі ми повинні розуміти: або ми допомагаємо Україні, або ні. Або ми – громадяни, які на фронті, або ми – громадяни, які працюють і сплачують податки. Бо не буде грошей на військового. А не буде грошей на військового – не буде військового, не буде кому захищати Україну", - заявив він у Талліні.

Нагадаємо, на підсумковій пресконференції 2023 року Зеленський сказав, що Генштаб ЗСУ надіслав запит про мобілізацію 450-500 тис. людей. На це він заявив, що на утримання одного військового потрібно, щоб шість цивільних платили податки. У Мінфіні заявили, що грошей на таку мобілізацію зараз в Україні немає. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний сказав, що такого запиту щодо мобілізації не було, а цифра, скільки ЗСУ необхідно людей є державною таємницею.