Скасування мораторію на відключення послуг ЖКГ: Оприлюднена дата, коли візьмуться за боржників

Скасування мораторію на відключення послуг ЖКГ: Стала відома дата, коли візьмуться за боржників

Кабмін скасував мораторій на відключення житлово-комунальних послуг, нарахування штрафів та пені, а також на стягнення заборгованості населення за житлово-комунальні послуги. У зв'язку з цим київська компанія-енергопостачальник Yasno планує почати відключення боржників у Києві від електроенергії з 29 січня.

Про скасування мораторію йдеться у постанові Кабміну від 29 грудня 2023 р. № 1405.

У документі йдеться про те, що мораторій на відключення від комунальних послуг діятиме лише на окупованих територіях і на тих, де тривають бойові дії. Для решти споживачів комунальних послуг відновили нарахування пені за несплату ЖКП.

Також у постанові відновили стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги у судовому порядку і повернули можливість відключення від комунальних послуг боржників, у разі несплати або недоплати за отримані послуги.

Генеральний директор компанії Yasno Сергій Коваленко в ефірі телемарафону сказав, що перші відключення розпочнуться 29 січня і цього ж дня почнуть надходити сповіщення.

За його словами, сповіщення, це коли компанія "усіма методами, починаючи від СМС, від розсилок у Viber і чатах, закінчуючи дзвінками до людей, сповіщає про те, що є борг, будь ласка, сплатіть".

Коваленко додав, що документальне попередження про відключення передує самому відключенню, його розсилають за 10 днів..

"Це перша стадія, і у людини є час. І за 5 днів ще мережі надсилають свій лист-попередження. Оці 10 днів - для того, щоб вийти із ситуації й сплатити борг", - зазначив Коваленко.

Нагадаємо, на початку повномасштабного вторгнення рф в Україну Кабмін заборонив нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних на заборгованість за житлово-комунальні послуги, утворену за несвоєчасне або неповне внесення плати населенням.

Також уряд заборонив припиняти або призупиняти надання житлово-комунальних послуг населенню у разі несплати або оплати не в повному обсязі.