Очільниця Мінсоцполітики анонсувала зміни щодо виплат ВПО у контексті “психологічної стійкості”

Очільниця Мінсоцполітики анонсувала зміни щодо виплат ВПО у контексті “психологічної стійкості”

У найближчі тижні Мінсоцполітики внесе зміни до допомоги внутрішньо переміщеним особам.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповіла очільниця міністерства Оксана Жолнович.

“Зараз ми запровадили ряд змін, які передбачають строковість допомоги внутрішньо переміщеним особам, і розглядаються дуже гнучко. Ми ще зараз також затвердили, що в найближчі тижні внесемо зміни до допомоги внутрішньо переміщеним особам, де будемо чітко розмежовувати, що всі, хто можуть працювати, – мають, мусять працювати; хто здійснює догляд за дітьми й нема садочків, нема шкіл, школи-онлайн – значить, ми підтримуємо цих людей. Бо дуже важливо, щоби догляд за дітьми відбувався якісний. Хтось здійснює догляд за людьми з інвалідністю або є пенсіонерами та, зрозуміло, не можуть працювати – їм підтримка і допомога буде продовжена і збережена”, - сказала Жолнович.

За її словами у міністерстві розуміють, що дуже велика кількість людей змушена була переміститися з зони бойових дій у більш безпечні регіони України. Цим людям “потрібно було, безумовно, надавати підтримку не залежно від того, який дохід був у людини, яке майно було в людини”.

“Але разом із тим, ми також повинні, знову ж таки, орієнтуватися й на те, як це відбувається за кордоном”, - наголосила міністерка.

За кордоном, додала вона, підтримка надається, але паралельно “людину стимулюють активно брати відповідальність за своє життя у свої руки, працевлаштовуватися, соціалізуватися”.

“Дуже важливо, щоби ці люди взаємодіяли з соціумом, щоб вони розуміли, що вони частина тої громади, нехай навіть тимчасово, в яку вони переселилися, щоби була взаємодія і щоби кожен брав на себе відповідальність за своє життя. Це, до речі, і психологічно поновлює контроль над собою, тобто це дозволяє ставати більш психологічно стійким”, - пояснила Жолнович.

Нагадаємо, раніше Уряд ухвалив постанову, якою деяким категоріям переселенців виплати скасовують з 1 лютого 2024 року.

11 січня необхідних 25 тисяч підписів зібрала петиція з пропозицією до влади залишити виплати на проживання для ВПО з зони активних бойових дій та окупованих територій.