Комітет Ради з питань свободи слова звернеться в СБУ через стеження за журналістами Bihus.Info

Комітет Ради з питань свободи слова звернеться в СБУ через стеження за журналістами Bihus.Info

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова найближчим часом сформує запит до СБУ щодо стеження за журналістами Bihus.Info.

Про це в ефірі Радіо Свобода заявив голова цього комітету, нардеп від партії "Голос" Ярослав Юрчишин.

Також комітет збиратиме засідання щодо системи порушень професійних прав журналістів, виявами якої стала низка недавніх подій: напад на журналіста Михайла Ткача, перешкоджання роботі журналістки в Миколаєві та провокація проти розслідувача Юрія Ніколова.

Нагадаємо, директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк вимагає від влади відреагувати на системний тиск на журналістів. За словами Романюк, цілеспрямоване полювання на медіа, стеження, запис прихованого відео – неприпустимі в демократичній країні.

Медіарух теж заявив про системний тиск на незалежних журналістів та закликав президента Володимира Зеленського і правоохоронців відреагувати.

Як тривав тиск на журналістів-розслідувачів

16 січня керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Денис Бігус записав заяву щодо оприлюднення в мережі провокативного відео про вживання його співробітниками заборонених речовин та заявив про незаконне спостереження і прослуховування. Також він повідомив про кадрові зміни.

15 січня журналіст-розслідувач Юрій Ніколов заявив про залякування: невідомі намагалися 14 січня потрапити до його квартири, налякали його матір та сусідів, а на дверях залишили наліпки з написами “ухилянт”, “зрадник”.

Після інциденту пост про це опублікував телеграм-канал “Карточный Офис”, в якому повідомлялося, що це нібито військові приїхали, щоб передати журналісту повістку. Майже одночасно провокативний допис про Юрія Ніколова поширили телеграм-канали “Вертикаль” та “Джокер”.

15 січня телеграм-канал “Джокер” оприлюднив відео з цитатою Ніколова про президента Володимира Зеленського і пов'язав напад на квартиру журналіста з його словами про главу держави.