Financial Times написав, як українські ЗМІ стали мішенню "інформаційної армії" Зеленського

Financial Times написав, як українські ЗМІ стали мішенню "інформаційної армії" Зеленського

Financial Times відреагував на стеження і залякування журналістів розслідувачів Юрія Ніколова і команди BIgus.info. Видання написало, що серія нападів і наклепницьких кампаній, спрямованих проти відомих українських журналістів, кинула тінь на репутацію Володимира Зеленського щодо захисту свободи ЗМІ.

У статті "Українські ЗМІ потрапили під "інфоармію" Зеленського",  FT пише про утиски свободи слова в Україні.

Видання нагадує, що "свобода ЗМІ в Україні була частково обмежена через те, що уряд назвав проблемою національної безпеки після російського вторгнення, а "Репортери без кордонів" попередили, що війна "загрожує виживанню українських ЗМІ".

"Хоча раніше журналісти зазнавали онлайн-кампаній залякування та наклепницьких кампаній, останніми днями це переросло у переслідування в реальному житті", - йдеться у статті і згадується напад на квартиру Ніколова і стеження за командою Bigus.info.

"Невдовзі в провладних Telegram-каналах були опубліковані фотографії учасників нападу, які розпалювали звинувачення в тому, що інцидент стався з благословення одного з правоохоронних органів", - зазначає FT.

Крім того, у статті наголошується, що відео з котеджу під Києвом, де співробітники Bigus.info нібито вживають наркотики, з'явилося на YouTube-каналі "Народна правда", який, за даними українських фактчекерів, очолює жінка, образ якої згенерував штучний інтелект.

"Народна правда" за зовнішнім виглядом і тактикою схожа на проект 2013 року під назвою "Українська брехня", спрямований проти відомих журналістів і правозахисників, які критикували тодішнього проросійського президента Віктора Януковича", - згадує видання.

Ніколов прокоментував матеріал FT, зазначаючи, що він не спілкувався з автором статті, але попереджав, що у західних медіа тема переслідування українських журналістів не залишиться непоміченою.

"Весь цей час, поки поліція зволікала з відкриттям справи, а Зеленський набрав у рота води, – я говорив, що найбільшим ризиком цієї спецоперації є те, що про це скажуть на Заході. Щоб не дай Боже не склався наратив, що у нас з журналістами обходяться так само як і в росії. Щоб не дай Боже не сформувався імідж України, як малої росії, якій значить і не треба допомагати, а варто справді залишити її путіну, раз вона все одно така сама", - наголосив Ніколов.

Нагадаємо, 17 січня Служба безпеки України заявила, що розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки представників проєкту Bihus.Info.

Того ж дня Ніколов повідомляв, що поліція ще не відкрила провадження по його справі через напад невідомих на його квартиру.

Ввечері президент Володимир Зеленський відреагував на тиск на журналістів, заявивши, що це неприпустимо.