У поліцейських немає ресурсу, щоби роздавати повістки військовозобов'язаним, – голова Нацполіції

У полції не вистачить працівників, щоби роздавати повістки. - голова Нацполіції

Голова Національної поліції України Іван Вигівський заявив, що у поліції немає ресурсу, щоби роздавати повістки військовозобов'язаним.

Про це він сказав в інтерв'ю РБК-Україна.

"Якщо законом буде встановлена така норма, вручення повісток поліцейськими, – то не вистачить. Фактично у нас в строю 98 тисяч поліцейських. З них трохи більше 20 тисяч – жінок. Беремо щодобові наряди по державі, це десь 7 тисяч нарядів, в яких задіяні понад 20 тисяч поліцейських. Я вважаю, що кожен повинен займатись своєю роботою, та у нас на сьогодні недостатньо ресурсу для того, щоб ми ще й ходили і роздавали повістки", - сказав він.

Вигівський додав, що поліція максимально сприяє ТЦК в тому, щоб встановлювати місцезнаходження ухилянтів, та згідно з повноваженнями і за наявності необхідних документів від ТЦК, доставляти до них таких осіб.

"Але вручення повісток, спільні наряди – це додаткове навантаження, і у нас немає такого ресурсу, щоб поставити біля кожного працівника ТЦК ще й поліцейського. Ми стоїмо на блокпостах, щодня виконуємо свої обов'язки, в тому числі і непритаманні поліції функції. Ми готові допомагати, але особисто фізично поліцейські ходити роздавати повістки не будуть. Принаймні до того, поки законом не буде встановлена така норма та це не буде визначено нашим функціоналом", - підкреслив він.

Нагадаємо, Верховна Рада відправила у Кабмін на доопрацювання закон про мобілізацію через вміст у документі антиконституційних норм. Невдовзі міністр оборони Рустем Умєров заявив, що його відомство підготувало новий проєкт закону про мобілізацію, але поки текст його не оприлюднений.

Загалом у Раді зареєстрували п'ять законопроєктів про мобілізацію.