Залужний про День Соборності України: "Сьогодні ланцюг Соборності – це лінія фронту"

Залужний про День Соборності України: "Сьогодні ланцюг Соборності - це лінія фронту"

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, вітаючи з Днем Соборності України, відзначив, що на сьогодні, ланцюг Соборності - це лінія фронту.

Про це йдеться на його офіційній сторінці у Telegram.

Залужний зазначив, що українські солдати, матроси, сержанти й офіцери як ніхто знають "ціну кожного клаптика української землі".

"Бо саме український воїн сьогодні б'ється за те, щоб Україна була Соборною та Незалежною. У 1990 році тисячі українців створили Живий ланцюг Соборності, об'єднавши країну, і показали світу своє прагнення до свободи. Сьогодні ланцюг Соборності – це лінія фронту, на якій тисячі українських солдатів об'єдналися в битві за Незалежність та Свободу", - зазначив Залужний.

Довідка: День Соборності України це святкування Великої Злуки — урочистого оголошення 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві універсалу про об'єднання УНР і ЗУНР у соборну Україну.

Текст універсалу: "Віднині на всіх українських землях, розділених віками, Галичині, Буковині, Закарпатській Русі й Наддніпрянщині буде єдина велика Україна. Мрії, задля запровадження яких найкращі сини України боролися і вмирали, стали дійсністю".

21 січня 1990 року близько три мільйони українців взялися за руки, з'єднавши Івано-Франківськ (через Львів) і Київ у день 71-річчя Злуки УНР і ЗУНР. Цей живий ланцюг був одним з наймасштабніших у світовій історії та став ще одним кроком до здобуття незалежності України.