Атака українських БПЛА на тижні або місяці зупинила роботу паливного комплексу під Петербургом

Атака українських БПЛА на тижні або місяці зупинила роботу паливного комплексу під Петербургом

Російська енергетична компанія "Новатек" ймовірно, лише протягом кількох тижнів відновить роботу на своєму переробному комплексі в Усть-Лузі Ленінградської області та на терміналі в Балтійському морі після атаки безпілотника, яка порушила потік нафти до Азії.

Про це Reuters повідомили аналітики у понеділок. 

"Новатек" заявив у неділю, що був змушений призупинити деякі операції на величезному терміналі експорту палива в Балтійському морі та "технологічний процес" на цьому комплексі через пожежу, яка виникла, як стверджують українські ЗМІ, під час атаки безпілотника.

У понеділок газета "Коммерсант" з посиланням на місцеву владу також повідомила, що внаслідок інциденту пошкоджено два резервуари для зберігання та насосна станція.

"Ми вважаємо, що завод, ймовірно, повернеться до значної потужності протягом тижнів або, у гіршому випадку, місяців", — заявили аналітики московської брокерської компанії BCS.

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив у понеділок, що російські військові та інші урядові відомства вживають необхідних заходів, у тому числі щодо протиповітряної оборони, після ймовірної атаки українського безпілотника на термінал.

Reuters пояснює, що комплекс отримує газовий конденсат, різновид легкої нафти, для переробки близько 7 мільйонів метричних тонн на рік із Пуровського заводу "Новатека" в Західному Сибіру для подальшого виробництва нафтопродуктів, таких як нафта, авіаційне паливо та газойль.

Аналітики також повідомили, що "Новатек" тепер буде змушений експортувати більше газового конденсату замість високомаржинального палива через інші термінали.
"Інвестбанк" заявив, що через інцидент може постраждати чверть доходів "Новатек".

Нагадаємо, ЗМІ з посиланням на джерела у спецслужбах повідомили, що українські безпілотники у ніч на 18 січня атакували нафтобазу в Ленінградській області росії.