Італія планує використати головування у G7 для посилення підтримки України, — Reuters

Італія планує використати головування у G7 для посилення підтримки України, — Reuters

Італія використає своє головування у "Групі семи", щоб кинути виклик зростаючому уявленню про те, що росія перемагає в Україні та що Захід втомився від війни.

Про це Reuters повідомило джерело, знайоме з планами Італії у G7.

Італія головуватиме у G7, до якої також входять США, Японія, Німеччина, Велика Британія, Франція та Канада, протягом 2024 року та прийматиме саміт у червні.

"Вперше викладаючи пріоритети Італії, джерело повідомило, що основними питаннями порядку денного лідерів будуть конфлікт на Близькому Сході, продовольча безпека, зміна клімату, розвиток Африки, взаємодія з Китаєм і штучний інтелект. Як і під час двох останніх президентств у G7, війна в Україні також буде серйозною темою, повідомило джерело, яке не було уповноважено офіційно говорити про плани Італії", - пише Reuters.

Також джерело повідомило, що лідери G7 сповнені рішучості показати, що вони залишаються повністю відданими Києву, і не можуть ризикнути проявити ознаки слабкості через два роки після того, як росія вторглася в Україну.

"Ми повинні змінити наратив щодо України", - сказало джерело, додавши, що президент росії володимир путін втратив значний фінансовий, військовий і дипломатичний вплив після вторгнення.

Італія планує організувати 20 зустрічей на рівні міністрів під час свого головування у G7, розпочавши триденну зустріч з 13-15 березня, присвячену промисловості, технологіям і цифровізації, яка приверне увагу до швидкоплинної революції ШІ.

Нагадаємо, Bloomberg пише, що країни Європейського Союзу, включаючи Німеччину та Францію, дедалі частіше звинувачують одна одну в тому, що вони не надали Україні достатньо зброї.

Очікується, що канцлер Німеччини Олаф Шольц і президент Франції Еммануель Макрон обговорять це питання  у Берліні.