Під Бєлгородом розбився військовий літак Іл-76: в рф кажуть, загинули 65 українських полонених

У Бєлгороді розбився військовий літак Іл-76: в рф кажуть, загинули 65 українських полонених

Російські пабліки повідомляють, що у Бєлгородській області впав і розбився військово-транспортний Іл-76. 

Бєлгородський губернатор В'ячеслав Гладков, реагуючи на ці повідомлення у Telegram, заявив про "пригоду".

"Подія у Корочанському районі. Наразі на місці працюють слідча група та співробітники МНС. Змінив свій робочий графік та виїхав до району. Усі подробиці згодом", — написав Гладков у своєму телеграм-каналі.

Місцеві Telegram-канали, зокрема Блетгород та канал Baza стверджують, що у цьому районі міг упасти військово-транспортний Іл-76. Вони публікують відео, на якому, ймовірно, видно вибух на землі.

Російський інформресурс 112, посилаючись на неназване джерело, написав, що усі 63 людини, які знаходилися на борту літака Іл-76, що розбився під Бєлгородом, загинули.

Російська служба BBC пише, що міноборони росії підтвердило аварію Іл-76 у Бєлгородській області

"На борту Іл-76, що впав, знаходилися 65 полонених військовослужбовців ЗСУ, які перевозилися в Бєлгородську область для обміну, 6 членів екіпажу літака і 3 супроводжуючих", - повідомило міноборони рф.

Водночас "УП" з посиланням на джерело у Генштабі ЗСУ пише, що літак перевозив ракети для ЗРК С-300.

"Джерела УП в Збройних силах підтвердили факт падіння літака, вказавши, що "це їхня робота". Джерела в Генштабі стверджують, що літак перевозив ракети для ЗРК С-300", - пише "УП".

Згодом видання прибрало цю цитату замінивши її на такі речення: "Джерела УП в Збройних силах підтвердили факт падіння літака. Джерела в Генштабі стверджують, що літак перевозив ракети для ЗРК С-300."

Видання "РБК-Україна" також випустило новину із заголовком про "роботу ЗСУ". 

"Збиття військово-транспортного літака Іл-76 є роботою Збройних сил України", - пише видання посилаючись на джерело у Силах оборони. Пізніше "РБК-Україна" також відредагувало цю новину і прибрало фразу "робота ЗСУ".

"Суспільне" пише, що у Міноборони України наразі не можуть підтвердити, що літак уразили українські Сили оборони, оскільки "ще з’ясовують інформацію".

Нагадаємо, 3 січня після довгої перерви відбувся обмін військовополоненими – найбільший за кількістю повернутих оборонців з початку повномасштабного вторгнення рф. В Україну повернулися 230 захисників.

Також нагадаємо, що трагедія з українськими військовополоненими сталася у ніч з 28 на 29 липня 2022 року у тюрмі в Оленівці на території окупованої Донеччині. Російські пропагандисти заявили, що ЗСУ обстріляли територію тюрми з HIMARS і вбили  53 українських військовополонених, яких там утримували. Проте наявні у мережі відео засвідчують, що в окремих приміщеннях колонії повністю вціліли вікна. Це підтверджує, що епіцентр вибуху був усередині знищеної будівлі. 

Головне управління розвідки згодом повідомило, що організаторами та виконавцями теракту є незаконне збройне формування ПВК Вагнера. В ГУР заявили, що вибух, який стався в Оленівці 29 липня, був способом приховати неналежні умови та злочинні форми допиту.

Російська сторона не допустила слідчу комісію ООН у тюрму в Оленівку. 5 січня 2023 року Генсек ООН Антоніу Гутерреш розпустив дану місію начебто через брак необхідних умов для її роботи