Мінсоцполітики сказало, від кого залежить проведення індексації пенсій в Україні

Мінсоцполітики сказало, від кого залежить проведення індексації пенсій в Україні

Міністерка соцполітики Оксана Жолнович наголосила, що індексація пенсій українським пенсіонерам залежить від платників податків і ЄСВ.

Про це вона сказала в інтерв'ю "Подробицям".

Жолнович запевнила, що "на пенсії, на соціальні допомоги для виживання ми гроші знайдемо". 

"Державний бюджет вже ухвалено, наш бюджет є передбачений, в ньому є закладено кошти для індексації пенсій. Наголошую, що насправді можливість проводити таку індексацію залежить якраз від українців - від платників податків і ЄСВ. І тут дуже закликаю кожного з вас розуміти, що кошти пенсійного фонду напряму 100% відплачується нашим пенсіонерам транзитом для тих пенсій, які є високими - суддів чи інших категорій - це окремі державні дотації і вони страхових виплат не виплачуються. Тому все, що ми зберемо, все ми і заплануємо. Завдяки нашим військовим ми покриваємо страхові пенсії, я певна, що так буде і надалі, і це дозволить нам стабілізуватися і пройти стабільно цей рік", - сказала Жолнович.

Нагадаємо, з 1 січня в Україні оновилася низка соціальних стандартів. Зокрема, збільшилися мінімальна зарплата, прожитковий мінімум та мінімальна пенсія. Мінімальна пенсія в Україні підвищилася з 2 093 грн до 2 361 грн. У планах — індексація пенсій з 1 березня.

Також нагадаємо, що понад 10 мільйонів пенсіонерів зафіксували в Україні на початок 2024 року за даними Пенсійного фонду України. 51% з них отримують пенсії менш як 4000 грн.

Середня пенсія в Україні у 2024 році складає 5385 грн. Найменша середня пенсія на Тернопільщині — 4070 грн, а найбільша — у Києві: 7248 грн. Наразі у 8 регіонах країни середня пенсія вище за середню по країні.