Виплати ВПО продовжать. Жолнович назвала строки та умови подальшого призначення

Виплати ВПО продовжать. Жолнович назвала строки та умови подальшого призначення

Усім категоріям внутрішньо переміщених осіб продовжать до 1 березня чинні умови виплат.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» розповіла міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

«Враховуючи певні труднощі внутрішньо переміщених осіб, особливо у зимовий період, сприяти своїй зайнятості, а також ще ряд додаткових обставин, які можуть ускладнити для них перепризначення допомоги як для ВПО, ми спільно з урядом, за ініціативою нашого прем'єр-міністра вирішили ще на місяць, абсолютно всім до 1 березня продовжити існуючі умови виплат. Тобто, нічого не змінюючи, автоматично з 1 лютого перенести нові критерії на 1 березня», - поінформувала вона.

За словами Жолнович, для цього вже знайшли «немалі ресурси». Місяць продовження таких виплат потребує понад 6 мільярдів гривень.

«Це досить значна сума, проте ми її знайшли у своїх резервах і готові будемо всім громадянам в рамках закриття зимового періоду повністю продовжити виплати на тих умовах, які є», - підкреслила вона.

Крім того, за словами міністерки, з 1 березня виплати автоматично продовжать внутрішньо переміщеним пенсіонерам, у яких пенсія менша за 9444 гривні.

«Тобто пенсіонерам з високими пенсіями допомога ВПО продовжуватись не буде», - пояснила керівниця Мінсоцполітики.

Також, за її словами, автоматично подовжать допомогу людям з інвалідністю 1 та 2 групи та дітям-сиротам. Разом з тим підхід до призначення виплат іншим родинам змінять.

«І тут дуже важливо буде звернутися тим родинам, у яких є діти до 14 років, і, наприклад, один з батьків здійснює догляд, бо школи чи садочки онлайн, а немає офлайн навчання. Зрозуміло, ці всі наші території, де можливі бойові дії: такі як Запоріжжя, Херсонщина. У цих родинах, ми одразу розуміємо, що один з батьків буде здійснювати догляд, і не може працювати. А щодо іншого з батьків виставляємо єдину вимогу: звернутися, якщо він не працює, в Службу зайнятості та отримати статус людини, яка шукає роботу, для того, щоб мати можливість працевлаштуватися», - розповіла Жолнович.

Крім того, сказала вона, виплати продовжать тим людям, які працевлаштувалися торік, але у них невеликі доходи: менше, ніж 9400 гривень на кожного члена родини. Також допомогу продовжуватимуть деяким ВПО, які проживають в умовно безпечних регіонах.

«Наприклад, Чернівецька чи Львівська область. Діти маленькі, до 6 років, а у садочках немає місця, щоби дитину влаштувати. Так само ми будемо вважати, що мама не працює за незалежних від неї обставин», - наголосила урядовиця.

Вона вкотре наголосила, що уряд гнучко підходить до кожної категорії та враховує всі обставини, які можуть виникнути у ВПО.

«Разом з тим наголошуємо, що всі, хто можуть працювати, мусять і мають працювати. Тому що нам треба розвивати економіку, наповнювати фонди, сплачувати податки. Інакше ми нікому нічого не зможемо платити», - заявила вона.

Нагадаємо, раніше Уряд ухвалив постанову, якою деяким категоріям переселенців виплати скасовують з 1 лютого 2024 року.