росія "віддячила" Гіркіну, який почав війну на Донбасі ще у 2014 році, чотирма роками тюрми

росія віддячила Гіркіну який почав війну на Донбасі ще у 2014 році, чотирма роками тюрми

Московський міський суд засудив колишнього "міністра оборони "днр" Ігоря Гіркіна (Стрєлкова) до чотирьох років колонії у справі про публічні заклики до екстремістської діяльності.

Про це повідомляє Російська служба BBC.

Судовий процес відбувався у закритому режимі, хоча сам Стрєлков та його захист просили відкрити його для слухачів та журналістів. Стрєлков підтримував повномасштабне вторгнення росії в Україну, проте критикував російське керівництво та військових за недостатню ефективність у веденні бойових дій. 

Стрєлкова арештували у липні після того, як він зневажливо висловлювався на адресу російського диктатора володимира путіна. Формальним приводом порушення справи були два пости у його Telegram-каналі, у яких ФСБ знайшла заклики до екстремізму. Вину він не визнає.

У листопаді Стрєлков, перебуваючи в СІЗО, заявив, що має намір брати участь у виборах президента росії у 2024 році. Він закликав своїх соратників розпочати кампанію з його висування та створити ініціативну групу для збору підписів, однак зробити це їм так і не вдалося.

Довідка: Стрєлков — колишній офіцер ФСБ, у березні 2014 року брав участь в анексії Криму, а у квітні з невеликим загоном захопив місто Слов'янськ у Донецькій області. З травня до серпня 2014 року обіймав посаду "міністра оборони" самопроголошеної "днр".

У своїх інтерв'ю він неодноразово зізнавався, що якби не його активні дії з розв'язання війни на Донбасі і не підтримка керівництва росії, конфлікт на Луганщині і Донеччині давно б завершився і ці регіони залишилися б в Україні.

У листопаді 2022 року міжнародний кримінальний суд у Гаазі визнав Стрєлкова винним в авіатрощі малайзійського "Боїнга" в небі над Донбасом у липні 2014 року. Стрєлков отримав довічне ув'язнення на заочному засідання суду.