Україна анонсувала будівництво чотирьох нових атомних реакторів у 2024 році

Україна анонсувала будівництво чотирьох нових атомних реакторів у 2024 році

Україна розраховує розпочати будівництво чотирьох нових атомних реакторів цього літа чи осені, оскільки прагне компенсувати втрачені енергетичні потужності через війну з росією

Про це заявив Reuters у четвер міністр енергетики Герман Галущенко.

Два блоки, які включають реактори та відповідне обладнання, базуватимуться на обладнанні російського виробництва, яке Україна хоче імпортувати з Болгарії, тоді як інші два використовуватимуть західні технології виробника енергетичного обладнання Westinghouse.

Усі чотири реактори будуть побудовані на Хмельницькій АЕС на заході України, додав Галущенко.

Графік є більш агресивним, зазначає видання, ніж раніше окреслював Київ, який говорив про початок робіт через деякий час у 2024 році і не уточнював, що всі чотири реактори можуть бути розроблені одночасно.

"Думаю, влітку-восени (розпочнемо будівництво)", - сказав Галущенко в інтерв'ю. "Нам потрібні корпуси", – додав він, маючи на увазі корпуси реакторів, які доведеться імпортувати. "Ми хочемо одразу зробити третій і четвертий блоки".

Будівництво 3-го і 4-го реакторів Хмельницької АС почалося в 1980-х роках, але було заморожено.

З моменту здобуття незалежності від Радянського Союзу в 1991 році Україна побудувала три нові атомні реактори – по одному на Запорізькій, Хмельницькій та Рівненській АЕС.

Сьогодні три АЕС на підконтрольній Україні території виробляють понад 55% потреб країни в електроенергії, але Київ хоче розширити цей сектор, щоб компенсувати втрату окупованої Запорізької АЕС, найбільшої АЕС у Європі.

Нагадаємо, у жовтні 2023 року Хмельницька АЕС потрапила під російський обстріл. Внаслідок вибуху були пошкоджені вікна в адміністративно-побутовому та лабораторно-побутовому корпусах. Через пошкодження ліній електропередачі знеструмилися 1 860 споживачів у містах Славута та Нетішин Хмельницької області.