У Великій Британії закликали уряд віддати Україні мільярди Абрамовича від продажу "Челсі"

У Великій Британії закликали уряд віддати Україні мільярди Абрамовича від продажу "Челсі"

У Великій Британії члени комітету Палати лордів з європейських питань у парламенті розкритикували уряд, який протягом двох років досі не передав Україні гроші російського олігарха Романа Абрамовича після продажу футбольного клубу "Челсі".

Про це пише The Guardian.

Видання нагадує, що британський уряд погодився дозволити Абрамовичу продати "Челсі" у 2022 році, хоча він перебував під санкціями як один із семи російських "прокремлівських олігархів". Продаж дозволили за умови, що гроші будуть витрачені на допомогу постраждалим від війни в Україні.

Однак гроші залишаються заблокованими на банківському рахунку у Великій Британії через суперечку між Абрамовичем і урядом щодо того, як саме ці гроші можна витратити.

Пітер Рікеттс, колишній радник Девіда Кемерона з національної безпеки та голова комітету, сказав: "Незрозуміло, що через два роки після укладення угоди між Абрамовичем і урядом вона досі не реалізована. Невиконана обіцянка, дана паном Абрамовичем під час продажу ФК "Челсі", погано відображається на ньому та уряді через те, що вони не наполягали на більш конкретних зобов’язаннях".

"Ми закликаємо уряд використати всі доступні правові важелі для швидкого виходу з глухого кута, щоб Україна могла отримати таку необхідну, обіцяну та давно назрілу допомогу", - наголосив Рікеттс.

Нагадаємо, Абрамович завершив продаж клубу в травні 2022 року консорціуму на чолі з Тоддом Болі та американською приватною інвестиційною компанією Clearlake Capital. Угода коштувала майже 5 млрд євро (4,25 млрд фунтів).

Минулого року кошти залишалися замороженими на банківському рахунку, що належить компанії Абрамовича Fordstam, на тлі суперечки щодо того, куди мають піти гроші.

Люди, близькі до Абрамовича, сказали, що домовленість полягала в тому, що гроші повинні піти "всім жертвам конфлікту в Україні та його наслідків", тоді як міністри британського уряду наполягали, що вони повинні бути витрачені виключно на гуманітарні цілі в Україні.