Рада викликала голову СБУ Василя Малюка доповідати про стеження за Bihus.info

Рада викликала голову СБУ Василя Малюка доповідати про стеження за Bihus.info

Верховна Рада проголосувала за виклик голови СБУ Василя Малюка у парламент, щоб він доповів про стеження за редакцією Bihus.info у готелі наприкінці грудня 2023 року.

На голосування питання виклику голови СБУ у Раду за для доповіді з цього питання поставив народний депутат Ярослав Железняк (фракція "Голос").

"За" проголосували 159 народних депутатів, рішення прийняте. На фото Железняк показав, як розподілилися голоси по фракціях. 

Стеження за Bihus.info: що відомо

5 лютого редакція на YouTube випустила відеорозслідування "Ми їх ЗНАЙШЛИ! Спецоперація СБУ проти журналістів: обличчя, імена, наслідки". Розслідування стосувалося того, як 26 грудня за журналістами стежили у готельному комплексі під час новорічного корпоративу. Згодом на анонімних каналах розповсюдили відео, як один зі співробітників редакції вживає речовини, схожі на наркотики. Після чого його звільнили з роботи.

Журналісти звинувачують у стеженні співробітників СБУ, а саме Департаменту захисту національної державності. Раніше головний редактор Денис Бігус розповідав, що у цій "спецоперації" брали участь 30 людей, які розставили камери та прослуховування у номерах готелю.

17 січня Служба безпеки України заявила, що розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки представників проєкту Bihus.Info. Ввечері президент Володимир Зеленський відреагував на тиск на журналістів, заявивши, що це неприпустимо.

Як відреагувала СБУ

СБУ ввечері, 5 лютого, опублікувала коментар, в якому зазначила, що "протидіяла організованій наркозлочинності".

"За наявною у СБУ оперативною інформацією, серед клієнтів дилерів, через яких наркотичні речовини постачалися іншим громадянам, виявилися також, на жаль, окремі співробітники Bihus.Info. Зокрема, одна з операторів, яка фігурувала у кримінальному провадженні щодо незаконного виробництва, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збуту наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів", - йдеться у коментарі.