Лубінець спочатку розкритикував законопроєкт про мобілізацію, а потім закликав Раду голосувати

Лубінець спочатку розкритикував законопроєкт про мобілізацію, а потім закликав Раду голосувати

Омбудсмен Дмитро Лубінець спочатку заявив, що урядовий законопроєкт про мобілізацію містить низку антиконституційних норм, але після наради з міністром оборони Рустемом Умєровим, закликав Раду проголосувати за документ.

Про це повідомляється на Telegram-каналі Лубінця.

Лубінець заявив, що нова версія законопроєкту про мобілізацію містить низку норм, які суперечать Конституції України.

За його словами, загалом зауваження до нового законопроєкту про мобілізацію "зайняли аж 9 сторінок":

  • Нормативний казус є у питанні порядку виїзду за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років, які перебувають на військовому обліку або виключені з нього в установленому порядку.
  • У законопроєкті йдеться й про те, що військове командування може встановлювати тимчасове обмеження права громадянина України на виїзд з країни. Однак, згідно з вимогами статті 17 Конституції України, ЗСУ та інші військові формування ніким не можуть бути використані для обмеження прав і свобод громадян. Тож ці пропоновані зміни суперечать Конституції України.
  • Окрім цього, у законопроєкті пропонують передбачити обов’язок реєструвати електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста за невиконання якого останні несуть визначену Законом юридичну відповідальність. Проте таке положення законопроєкту не відповідає положенням Конституції України, Закону України "Про захист персональних даних", правовим позиціям Конституційного Суду України щодо офіційного тлумачення права на особисте та сімейне життя.

Пізніше Лубінець повідомив, що ввечері відбулася термінова нарада з Міністром оборони Рустемом Умєровим, на який вони обговорили проект про мобілізацію.

"У результаті наради дійшов висновку, що зазначений законопроект необхідно ухвалити у парламенті у першому читанні. З цим і звертаюсь до народних депутатів. До другого читання зауважень від Офісу Омбудсмана можна регулювати. Вкотре відмічаю швидке позитивне реагування з боку Міністра Оборони України", - пояснив Лубінець.

Нагадаємо, Кабмін відправив у Верховну Раду новий варіант законопроєкту про мобілізацію. Документ подали зі змінами. Він може бути винесений на голосування у Верховну Раду в першому читанні 7 лютого, а в другому читанні не раніше 22 лютого.