В Авдіївці, де тривають запеклі бої з росіянами, досі перебувають більше 900 цивільних

В Авдіївці, де тривають запеклі бої з росіянами, досі перебувають більше 900 цивільних

В Авдіївці станом на ранок, 8 лютого, все ще перебуває 941 цивільний. Люди ховаються у підвалах напівзруйнованих будинків,  витягти їх звідти неможливо.

Про це під час телемарафону розповів глава Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш.

Він додав, що в Авдіївці, де йдуть запеклі бої, немає жодної вцілілої будівлі. Тільки за минулу добу росіяни 50 разів обстріляли територію громади, у тому числі з авіації.

"Багатоповерхові будинки складаються, як карткові будинки, і там залишаються люди — у підвалах під завалами", - сказав Барабаш.

"Кожного дня місто змінюється реально по годинам. На жаль, ворог тисне з усіх напрямків. Немає жодної такої ділянки навколо нашого міста, де було б більш-менш спокійно. Дійсно штурмують дуже великим силами. Зараз, поки що, погодні умови не дозволяють їм застосовувати техніку. Але ж ми розуміємо, якщо впадуть морози, то поїде й техніка, і буде набагато складніше", - додав він.

Барабаш також нагадав, як російський дрон уразив евакуаційний автомобіль, на якому було написано "евакуація", тому вивозити людей дуже небезпечно.

"Ми розуміємо, що більшість людей, які у місті залишилися, вже нікуди не поїдуть. Так, є евакуації, вони заплановані і на сьогодні, і на завтра, є бажаючі, але вони не мають масового характеру, як це було навіть 2-3 тижні тому, коли ми за день вивозили від 10 до 15 людей. Зараз записуються 3-4 людини", - додав він.

Барабаш розповів, що мешканців Авдіївки вмовляють евакуюватися і волонтери, і поліцейські, які ризикують життям, приїжджаючи у місто, але більшість людей відмовляються.

Нагадаємо, аналітики OSINT-спільноти DeepState станом на ранок, 8 лютого, повідомляли, що росіяни окупували 18% території Авдіївки. За їхніми даними, російські підрозділи перейшли залізничний міст і намагаються через приватний сектор пробитися у напрямку автобази та знаку на в'їзді в Авдіївку. Вони ведуть штурми у приватному секторі на півночі населеного пункту.