ЗМІ дізналися, хто керуватиме Генштабом ЗСУ і Сухопутними військами

Зміни у військовому керівництві: ЗМІ дізналися, хто керуватиме Генштабом ЗСУ і Сухопутними військами

Новим командувачем Сухопутних військ ЗСУ замість Олександра Сирського стане заступник міністра оборони України Олександр Павлюк. А керівником Генштабу ЗСУ планують призначити командувача Силами територіальної оборони Анатолія Баргилевича. 

Про це повідомляє ZN.UA з посиланням на власні джерела у Міноборони.

Олександр Павлюк

Павлюк, як і ексголовнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, народився у Звягелі на Житомирщині. Закінчив Харківське гвардійське вище танкове командне училище, Національний університет оборони України імені Івана Черняховського та Львівський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при президентові України. У 2019 році став кандидатом військових наук.

З 1991 по 2022 рік Павлюк пройшов шлях від командира танкового взводу 47-ї гвардійської танкової дивізії (с. Гіллерслебен, ФРН) до командувача Операції Об'єднаних сил (ООС).

З березня 2014 року він брав активну участь у відбитті збройної агресії РФ проти України. Під його командуванням 24 ОМБр відзначилась в ході звільнення населених пунктів: Слов'янська, Краматорська, Сіверська, Лисичанська. У серпні 2014 року бригада під командуванням Павлюка з боями успішно просунулась на луганському напрямку та забезпечила деблокування Луганського аеропорту.

З початком повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року Павлюк керував обороною на сході України. З 15 березня по 21 травня 2022 року він очолював Київську обласну військову адміністрацію. Павлюк забезпечував організацію оборони та відбиття російської агресії у Києві та Київській області. Керував стабілізаційними заходами на звільнених територіях Київської області.

З травня 2022 по 21 лютого 2023 року був начальником штабу – заступником командувача Сухопутних військ ЗСУ. Тоді ж Павлюк обіймав посаду командувача Угрупованням сил і засобів оборони Києва.

З 21 лютого 2023 року Олександр Павлюк обіймає посаду першого заступника міністра оборони України.

Анатолій Баргилевич

Баргилевич народився у селі Омелянівка Житомирської області. Закінчив Національний університет оборони України імені Івана Черняховського.

З 2020 по 2022 рік Баргилевич був заступником командувача СВ ЗСУ з територіальної оборони. Ще до повномасштабного вторгнення РФ, у складі Сухопутних військ ЗСУ він почав створювати та розбудовувати потужну систему військ територіальної оборони.

З 9 жовтня 2023 року Баргилевич обіймає посаду Командувачем Сил територіальної оборони Збройних Сил України.

На початку повномасштабної війни Баргилевич очолив оборону найважливішого сектору №1 оборони Києва на гостомельському напрямку. Він командував угрупованням, основу якого склали підрозділи ТрО він не допустив захоплення Києва росіянами.

Майже півтора року Брагилевич був очільником штабу оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця". Це угруповання військ, зокрема, брало участь у наступі на Харківщині позаминулого року. 

Нагадаємо, новопризначений Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський зробив першу заяву на посаді і описав завдання, які перед ним стоять.