“Реальних результатів майже немає” – засідання Комісії щодо житла для ВПО

“Реальних результатів майже немає” – засідання Комісії щодо житла для ВПО

Парламентська Комісія захисту ВПО 7, 8 та 9 лютого заслухала стан виконання затвердженої Урядом "Стратегії державної політики щодо внутрішнього переміщення" усіма обласними та Київської міською військовими адміністраціями, а також найбільшими містами України. Основну увагу приділили вирішенню житлової проблеми внутрішніх переселенців.

Про це йдеться в телеграм-каналі “ТСК захисту ВПО”.

“В кожній області проводиться якась робота щодо пошуку варіантів збільшення місць для поселення ВПО, проте реальних результатів по будинкам і квартирам майже немає, потрібні проривні рішення, які дадуть внутрішнім мігрантам промінь надії на майбутнє”, – йдеться у повідомленні.

Комісія запропонувала регіональній та місцевій владі посилити роботу щодо формування фондів житла та інвентаризації об’єктів нерухомості для проживання ВПО. Звіт про вжиті заходи має бути представлений протягом місяця.

Підсумком системного аудиту усіх потенційно придатних для проживання приміщень в Україні має бути інформаційна база житла для ВПО у кожній області та місті Києві.

Також головам усіх ОВА запропонували покращити роботу консультаційних кол-центрів (гарячих телефонних ліній) для ВПО, адже “ніякого вирішення питання там не надають”.

“Звернулися до Прем’єр-міністра з пропозицією доручити регіональній владі разом із органами місцевого самоврядування розробити програми забезпечення соціальним житлом переселенців, в тому числі шляхом викупу житла на вторинному ринку”, – сказано у повідомленні.

Наступне засідання ТСК планують провести вже цього тижня.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Гірська МВА планує створити у Дніпропетровській області шелтер для проживання внутрішньо переміщених осіб з Луганської області.