Польський міністр про висипане на кордоні українське зерно: "Фермери у відчаї"

Польський міністр про висипане на кордоні українське зерно: "Фермери у відчаї"

Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський прокоментував інцидент на кордоні, коли польські фермери висипали українське зерно з вантажівок на трасу. 

Секерський зауважив, що не вважає таку форму протесту правильною, але додав, що "її часто використовують фермери в різних країнах", повідомляє польське міністерство. 

"Треба визнати, що ситуація напружена. Польські фермери висипали частину зерна з українських вантажівок. Як на мене, це не правильна форма протесту, але її часто використовують фермери в різних країнах. Фермери не стримали своїх емоцій, але варто пам’ятати, що вони перебувають у дуже складній економічній ситуації. На початку весняно-польових робіт у них немає грошей на закупівлю добрив та засобів захисту рослин. Важко не зрозуміти їхній відчай", - додав Секерський.

Він зазначив, що є прихильником "діалогу та прямої розмови як найкращої форми вирішення складних проблем".

"Від імені польських фермерів я прошу вибачення за такий вчинок відчаю та прошу з розумінням ставитися до їх надзвичайно важкої ситуації. Ми ведемо технічні переговори з Міністерством сільського господарства України, під час яких хочемо визначити умови торгового обміну, які б обмежили надходження товарів, які порушують стабільність агропродовольчих ринків", - наголосив Секерський.

Він зауважив, що "форми виступу заступника міністра економіки, а раніше мера Львова були надто різкими". "Інші українські політики теж надто емоційно надавали інформацію", - додав Секерський, коментуючи реакцію українців на дії польських фермерів.

Нагадаємо, сьогодні, 13 лютого, польські фермери заблокували уже шостий пункт пропуску на кордоні з Україною – "Корчова  Краківець".

11 лютого перед пунктом пропуску “Ягодин – Дорогуськ” польські фермери зупинили три українські вантажівки і висипали зерно, яке вони перевозили. Наразі дії фермерів розслідує поліція.