Франції важко зібрати 3 млрд євро на пакет допомоги для України, — Bloomberg

Франції важко зібрати 3 млрд євро на пакет допомоги для України, — Bloomberg

Великі скорочення видатків призвели до того, що французькому уряду важко зібрати фінансування для пакету військової допомоги Україні в розмірі 3 млрд євро ($3,2 млрд).

Про це пише Bloomberg.

Видання, з посиланням на свої джерела, зазначає, що французським міністерствам оборони, закордонних справ і фінансів запропонують перенаправити кошти та знайти економію для оплати обладнання, починаючи від ракет і закінчуючи артилерією.

Bloomberg пояснює, що можливості уряду Франції обмежені після того, як у неділю він знизив свій прогноз ВВП на 2024 рік і заявив, що йому потрібно заощадити 10 мільярдів євро, щоб виконати зобов’язання щодо скорочення дефіциту бюджету. Крім того, уряд пообіцяв вжити заходи для допомоги фермерам, які протестували проти зростання витрат, дешевого імпорту та бюрократії.

Францію також критикували за недостатню прозорість допомоги Україні, що призвело до звинувачень у тому, що "вона не робить так багато, як європейські партнери та партнери по НАТО". 

"Усе це вже є чимало, але ми сповнені рішучості зробити ще більше", — сказав президент Еммануель Макрон, оголосивши про новий пакет у Парижі в п’ятницю, стоячи поруч з українським лідером Володимиром Зеленським.

Bloomberg наголошує, що це був перший раз, коли Франція оголосила цифри своєї допомоги.

Макрон оголосив про наміри відвідати Україну в лютому для завершення угоди про "гарантії безпеки".

Також Макрон заявив, що обов'язком його країни є допомогти Україні у відбитті російської агресії. Але, додав він, може настати час для "чесних і хороших переговорів" з Москвою.