Столтенберг про F-16: "Україна має право завдавати удари по цілях рф за своїми межами"

Столтенберг про F-16: "Україна має право завдавати удари по цілям рф за своїми межами"

Україна має право на самооборону, включно з нанесенням ударів по законних російських військових цілях за межами України.

Про це в інтерв'ю "Радіо Свобода" сказав Генсек НАТО Йенс Столтенберг, відповідаючи на питання про надання Україні винищувачів F-16.

"Кожен союзник вирішуватиме, чи постачати F-16 в Україну, і союзники мають різну політику", - сказав Столтенберг.

"Але водночас війна в Україні є загарбницькою, - зазначив він, -  і Україна має право на самооборону, включно з нанесенням ударів по законним російським військовим цілям за межами України".

На питання, коли Україна зможе розмістити винищувачі F-16, Столтенберг сказав, що це неможливо сказати.

За його словами, всі союзники України хочуть, щоб вони були там якомога раніше. Але сказав, що ефект від F-16 буде сильнішим, якщо пілоти будуть добре навчені, а екіпажі технічного обслуговування та інший допоміжний персонал добре підготовлені.

"Тож я думаю, що ми повинні слухати військових експертів саме тоді, коли ми будемо готові або коли союзники будуть готові розпочати надсилання та доставку F-16. Чим швидше, тим краще", – сказав він.

Нагадаємо, Україна активно намагалася отримати американські винищувачі F-16, щоб вони допомогти їй протистояти російській перевазі в повітрі. У серпні США схвалили відправку F-16 в Україну з Данії та Нідерландів, щойно завершиться навчання пілотів.