Дуда відповів на ідею Зеленського зустрітися разом з урядами на кордоні України і Польщі

Дуда відповів на ідею Зеленського зустрітися разом з урядами на кордоні України і Польщі

Президент Польщі Анджей Дуда підтримав пропозицію президента Володимира Зеленського про зустріч урядів двох країн, а також президентів, для вирішення проблеми блокади і страйку фермерів.

Про це йдеться у заяві держсекретаря канцелярії президента Польщі Анджея Дери, який наголосив, що Дуда підтримує ідею урядової зустрічі, адже "це єдиний варіант вирішити проблему", повідомляє TVN24.

Проте він також оцінив, що зустріч на кордоні, як пропонував Зеленський, "не найбезпечніша" і краще було б зустрітися у Варшаві, Любліні чи Жешуві.

"Звісно, ​​це не будуть довгі обговорення, тому що вони не можуть відбуватися там. Це про символ", - сказав він. "Ідея полягає в тому, щоб очистити кордон", - додав Дера.

"Проблема двостороння і дуже потужна. Наші фермери борються за засоби до існування. Український народ бореться за засоби до існування, - пояснив Дера. - Ситуація є фатальною з обох сторін, з цієї точки зору, тому що рішучість з обох сторін величезна, і цю проблему просто необхідно вирішити".

Він нагадав, що потрібно розвивати в тому числі діалог з ЄС, адже сьогодні відбуваються протести фермерів по усій Європі.

"Президент (Дуда) робить все в цьому дусі, щоб підтримати і допомогти Україні. Не забуваймо, що все, що зараз відбувається на кордоні – цей конфлікт із зерном, із сільськогосподарською продукцією, є наслідком війни, — сказав він. — Зараз потрібна зустріч нашого польського уряду на чолі з Дональдом Туском з українським урядом і, найголовніше, з представниками ЄС".  

Нагадаємо, вчора Зеленський запропонував Туску і Дуді зустрітися з представниками уряду України на кордоні між країнами і вирішити питання з блокуванням.

“Я доручив нашому уряду найближчим часом, до 24 лютого, бути на кордоні між нашими державами. І я прошу тебе, Дональде, пане премʼєр-міністре, теж приїхати до кордону. Анджею, пане президенте, я прошу тебе підтримати цей діалог. Це національна безпека. Ми не маємо це затягувати. Найближчі дні дають нам шанс це зробити”, – сказав Зеленський.