ЄС розкрив подробиці 13 пакету санкцій проти росії

ЄС розкрив подробиці 13 пакету санкцій проти росії

Єврорада ухвалила 13-й пакет обмежувальних заходів проти режиму російського диктатора володимира путіна і тих, хто відповідальний за продовження його війни та тих, хто його суттєво підтримує.

Про це йдеться у повідомленні Ради ЄС.

Санкції торкнуться 106 фізичних та 88 юридичних осіб з росії. Загалом обмежувальні заходи ЄС щодо дій, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України, зараз поширюються на понад 2тис. фізичних та юридичних осіб.

"Нові списки, узгоджені сьогодні, стосуються насамперед військового та оборонного секторів і пов’язаних з ними осіб, у тому числі тих, хто бере участь у постачанні озброєння з КНДР до росії, а також членів судової системи, місцевих політиків і осіб, відповідальних за незаконну депортацію та військове перевиховання українських дітей", - йдетьс у заяві.

Зазначені особи підлягають замороженню активів, а громадянам і компаніям ЄС заборонено надавати їм кошти. Фізичні особи також підпадають під заборону на в’їзд, яка забороняє їм в’їзд або транзит через територію ЄС.

Санкції також торкнуться представників судової влади, політиків та людей, відповідальних за незаконну депортацію українських дітей.

Санкції торкнуться й юрособи з третіх країн — Індії, Шрі-Ланки, Китаю, Сербії, Казахстану, Таїланду та Туреччини — які залучені в обхід торговельних обмежень.

"Рада додала 27 нових суб’єктів до переліку тих, хто безпосередньо підтримує ВПК росії у її загарбницькій війні проти України. Вони підпадають під жорсткіші експортні обмеження щодо товарів і технологій подвійного призначення, а також товарів і технологій, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони та безпеки. Деякі з цих організацій розташовані в третіх країнах (Індія, Шрі-Ланка, Китай, Сербія, Казахстан, Таїланд і Туреччина) і брали участь в обході торговельних обмежень, інші є російськими організаціями, які займаються розробкою, виробництвом і постачанням електронні компоненти для військово-промислового комплексу росії", - зазначається у повідомленні.

Крім того, сьогоднішнє рішення Ради ЄС розширює перелік заборонених товарів, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони та безпеки. У перелік внесені компоненти для розробки та виробництва безпілотних літальних апаратів (БПЛА).

Нарешті, ЄС ввів додаткові обмеження на експорт товарів, які сприяють, зокрема, збільшенню російського промислового потенціалу, таких як електричні трансформатори.

Нагадаємо, 23 лютого президент США Джо Байден оголосив про понад 500 нових санкцій проти росії за її загарбницьку війну проти України та за смерть опозиціонера Олексія Навального у російській тюрмі.