Лідери ЄС не виключають відправку в Україну сухопутних військ НАТО

Макрон не виключає відправку в Україну західних сухопутних військ

Президент Франції Еммануель Макрон не виключає, що західні країни можуть відправити в Україну свої сухопутні війська.

Відповідаючи на запитання, чи піднімався варіант відправки сухопутних військ в Україну, Макрон сказав, що "все обговорювалося сьогодні ввечері", пише Bloomberg.

"Наразі немає консенсусу щодо офіційного та відкритого відправлення наземних військ", — сказав він. "Але з погляду динаміки нічого не можна виключати. Ми зробимо все можливе, щоб росія не виграла війну".

Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс заявив перед прес-конференцією, що відправлення європейських сил НАТО в Україну є "питанням, якого не існує" для Греції та переважної більшості його колег.

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що окремі країни-члени НАТО допускають можливість присутності військ Альянсу на території України. Це може статися після укладення двосторонньої безпекової угоди. Він оголосив, що Словаччина “не піде на такий крок, але поважатиме рішення країн НАТО”, які погодяться ввести війська в Україну.

Президент Польщі Анджей Дуд назвав дискусію про це "найгарячішою" і наголосив, шо "рішення немає, а ентузіазму все ж небагато". Натомість за його словами, союзники відкриті до допомоги у розмінуванні чи охороні кордону, пише "Радіо Свобода".

Прем'єр-міністр Нідерландів і претендент на посаду генсека НАТО Марк Рютте сказав журналістам, що питання відправки військ не було в центрі уваги переговорів.

Нагадаємо, 26 лютого Макрон прийняв низку європейських лідерів і представників уряду для зустрічі на тему України в Парижі. Французькі офіційні особи кажуть, що Макрон сповнений рішучості надіслати Москві повідомлення про те, що в Європі немає "втоми від України", попри побоювання щодо подальшої підтримки США.