Японія і Норвегія знайшли $760 млн на зарплати і пенсії українцям

Японія і Норвегія знайшли $760 млн на зарплати і пенсії українців

Японія і Норвегія надали безповоротні гранти рамках проекту Світового банку "Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні" (PEACE in Ukraine).

Про це повідомляє Міністерство фінансів.

Зазначається, що до загального фонду Держбюджету України надійшло 760 млн доларів США, фінансування складається з грантів Урядів Японії та Норвегії (465 млн дол США та 295 млн дол США відповідно).

"Кошти будуть спрямовані на часткову компенсацію видатків Держбюджету України, не пов’язаних зі сферою безпеки та оборони, зокрема на пенсійні виплати, виплати працівникам Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) та оплату праці педагогів", - йдеться у повідомленні.

У 2024 році Україна отримала вже близько 1,2 млрд дол США зовнішньої фінансової допомоги від донорів через проекти Світового банку. З них майже 75% - гранти.

Нагадаємо, понад 10 мільйонів пенсіонерів зафіксовано в Україні на початок 2024 року за даними Пенсійного фонду України. 51% з них отримують пенсії менш як 4000 грн.

Водночас середня пенсія в Україні у 2024 році складає 5385 грн. Найменша середня пенсія на Тернопільщині — 4070 грн, а найбільша — у Києві: 7248 грн. Наразі у 8 регіонах країни середня пенсія вище за середню по країні.

Читайте також: Пенсії, зарплати та прожитковий мінімум: які зміни чекають на українців у 2024 році