У Москві поховали російського опозиціонера Олексія Навального (ФОТО)

У Москві поховали російського опозиціонера Олексія Навального (ФОТО)

У Москві, сьогодні, 1 березня, поховали російського опозиціонера Олексія Навального, який помер у тюрмі за полярним колом. Його соратники, сім'я і світові лідери вважають, що Навальний був убитий.

Як повідомляє Sota, прощання з Навальним відбулося у церкві ікони Божої матері “Утамуй мою печаль”, там же його і відспівали.

Фото: Медуза

Російські силовики ще вчора, 29 лютого, встановили біля церкви і найближчої станції метро металеві кордони.

Також огорожі встановили й на Братіївському мосту дорогою до кладовища та навколо входу. Поліція перевіряла там документи та особисті речі перехожих.

Попрощатися із Навальним приїхало багато людей, вони скандували його прізвище і у метро і дорогою до Борисовського кладовища, де тепер знаходиться могила політика.

"росія буде щасливою", "ні - війні", — скандували люди, що йшли до кладовища.

"Дякуємо за сина", - люди дякують батькам Олексія Навального – Людмилі та Анатолію, пише DW.

Нагадаємо, федеральна служба виконання покарань стверджує, що російський опозиційний політик Олексій Навальний помер 16 лютого у виправній колонії №3 Ямало-Ненецького автономного округу рф, де він перебував.

Президент України Володимир Зеленський впевнений, що за цією смертю стоїть володимир путін.

Що відомо про Навального

Йому було 47 років. Батько Навального українець родом з села Залісся на Київщині.

Навальний послідовно виступав проти диктаторської політики володимира путіна і партії "Єдина росія", був неодноразово заарештований і засуджений за адміністративним кодексом, а також отруєний. Після важкого отруєння у 2020 році перебував на лікуванні у Німеччині, але у 2021 році повернувся у росію, де був арештований і засуджений.

22 березня 2022 року Лефортівський районний суд Москви засудив Навального до дев'яти років позбавлення волі в колонії суворого режиму за звинуваченнями в шахрайстві в особливо великому розмірі та неповазі до суду.

4 серпня 2023 року Московський міський суд засудив Навального ще до 19 років позбавлення волі в колонії особливого режиму за звинуваченнями у створенні екстремістської спільноти, фінансуванні екстремістської діяльності та закликах до екстремізму в інтернеті.

Навальний відомий своїми неоднозначними заявами про Крим, який "не бутерброд, щоб його повертати туди-сюди", його звинувачували в імперських поглядах. Але в цілому, він засуджував і анексію півострова, і війну на Донбасі, яку розв'язала рф у 2014 році, і повномасштабне вторгнення рф в Україну у 2022 році.