У США 63-річний підполковник у відставці передавав через сайт знайомств секретні дані про війну рф в Україні

У США 63-річний підполковник у відставці передавав через сайт знайомств секретні дані про війну рф в Україні

У США арештували цивільного службовця військово-повітряних сил, підполковника армії США у відставці 63-річного Девіда Франкліна Слейтера зі штату Небраска, який на сайті знайомств "зливав" секретні дані про війну рф в Україні.

Про це повідомляють у департаменті юстиції США.

За даними слідства, секретні дані він передавав на іноземній платформі онлайн-знайомств з лютого 2022 року або приблизно до квітня 2022 року.

Згідно з обвинуваченням, Слейтер працював у секретній зоні USSTRATCOM і мав допуск до "Цілком таємно" з серпня 2021 року або приблизно до квітня 2022 року після виходу у відставку в чині підполковника США.

Стверджується, що Слейтер навмисно, неналежним чином і незаконно передав дані під грифом "Секретно", які, як він мав підстави вважати, можуть бути використані на шкоду Сполученим Штатам або на користь іншої країни, на іноземній платформі онлайн-знайомств особі, не уповноваженій на отримання такої інформації.

"Як стверджується, пан Слейтер, цивільний службовець ВПС і підполковник армії США у відставці, свідомо передавав секретну інформацію національної оборони іншій особі, явно нехтуючи безпекою своєї країни та своєю присягою зберігати її таємниці", — сказав помічник прокурора. Генерал Метью Г. Олсен з відділу національної безпеки Міністерства юстиції.

Згідно з обвинувачувальними документами, Слейтер був присутній на брифінгах USSTRATCOM щодо війни росії проти України, які мали високий рівень секретності.

"Потім Слейтер передав секретну інформацію, яку він дізнався з цих брифінгів через платформу обміну повідомленнями іноземного веб-сайту онлайн-знайомств, своєму співучаснику, який заявив, що є жінкою, яка живе в Україні. Учасниця змови регулярно просила Слейтера надати їй конфіденційні, непублічні, секретні дані та називала Слейтер у своїх повідомленнях її "любов’ю таємного інформатора" та її "таємним агентом". У відповідь на ці запити Слейтер справді надав їй секретну інформацію, включно з військовими цілями та російськими військовими можливостями, пов’язаними з вторгненням росії в Україну", - йдеться у повідомленні.

Слейтер вперше постане перед судом 5 березня в окрузі Небраска. Якщо його визнають винним, Слейтеру загрожує максимальне покарання у вигляді 10 років тюремного ув'язнення, три роки звільнення під наглядом і штраф у розмірі до 250 000 доларів США за кожне звинувачення у змові з метою передачі та передачі інформації про національну оборону.